marți, 26 aprilie 2011
![]()
Foto: evz.ro
|
Principala învăţătură trasă în urma catastrofelor de la Cernobâl şi Fukushima este că „trebuie să se spună adevărul”, a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, ieri, în ajunul împlinirii a 25 de ani de la accidentul nuclear de la centrala ucraineană, informează AFP.
„Principala lecţie este necesitatea de a spune adevărul oamenilor, pentru că lumea este atât de fragilă şi noi suntem atât de interdependenţi, încât orice tentativă de a ascunde adevărul se termină cu tragedii”, a afirmat şeful statului rus, în cursul unei ceremonii desfăşurate la Kremlin.
Cu această ocazie, Medvedev a anunţat că astăzi se va deplasa la Cernobâl pentru a participa la ceremoniile care marchează împlinirea a 25 de ani de la explozia reactorului nr. 4 al centralei ucrainen.
La 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 de la Centrala de la Cernobâl a explodat în timpul unui test după o eroare de manipulare, provocând emisii radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima şi contaminând o mare parte din Europa. Pentru a stinge incendiul şi curăţa zona, URSS a trimis în patru ani 600.000 de „lichidatori” expuşi la radiaţii extraordinar de puternice şi având o protecţie minimă. Niciun bilanţ fiabil al catastrofei nu există până în prezent.
Puterea sovietică a încercat să ascundă, apoi să relativizeze accidentul. Evacuarea orașului Pripiat, situat la trei km de centrală și care avea o populație de 48.000 de locuitori, nu a avut loc decât în după-amiaza zilei de 27 aprilie.
URSS, pe atunci condusă de Mihail Gorbaciov, a recunoscut drama abia după ce Suedia, atinsă de norul radioactiv, a alertat comunitatea internaţională, pe 28 aprilie 1986.
0 Comments:
Post a Comment