Guvernul dezaprobă marcarea cu fast a celor 20 de ani de la crearea RMN şi îndeamnă Rusia şi Ucraina să se abţină de la participarea la acest eveniment

miercuri, 1 septembrie 2010

Guvernul dezaprobă marcarea cu fast a celor 20 de ani de la crearea RMN şi îndeamnă Rusia şi Ucraina să se abţină de la participarea la acest eveniment
Foto: nr2.ru

"Guvernul Republicii Moldova dezaprobă marcarea cu fast a celor 20 de ani de la autoproclamarea regimului neconstituţional în raioanele de est ale ţării. Considerăm neavenite şi orice gesturi, care ar încuraja ideea mişcărilor separatiste, create în pragul destrămării URSS."

Declaraţia a fost făcută publică de către vicepremierul Victor Osipov, astăzi, 1 septembrie, în ajunul aniversării celor 20 de ani de la crearea republicii moldoveneşti nistrene.


Executivul susţine că mişcările separatiste au dus la conflicte tragice, inclusiv şi cel de pe Nistru, dar, în prezent, autorităţile de la Chişinău promovează exclusiv calea paşnică de reintegrare şi consolidare a statului, urmărind identificarea unei soluţii politice viabile pentru problema transnistreană şi măsurile de consolidare a încrederii între părţi.

Conducerea Republicii Moldova face apel şi către reprezentanţii altor state, invitaţi la evenimentul din 2 septembrie la Tiraspol "să se abţină de la asemenea acţiuni, precum şi de la declaraţii, care ar aduce atingere independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru, contând pe respectarea bunelor relaţii bilaterale şi a principiilor dreptului internaţional.”

În scrisoarea oficială de felicitare, adresată liderului separatist, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a menţionat că cei 20 de ani de existenţă a Transnistriei demonstrează particularitatea oamenilor, care au format o comunitate aparte. El l-a îndemnat pe Igor Smirnov să fie deosebit de atent la factorii care tergiversează soluţionarea conflictului transnistrean, în favoarea forţelor radicale din dreapta Nistrului.

La capitolul "încredere între părţi", amintim că astăzi, 1 septembrie, deputatul Ştefan Urâtu şi vicepremierul Victor Osipov nu au putut participa la festivităţile organizate de liceele româneşti din stânga Nistrului, pe motiv că autorităţile de la Tiraspol au interzis acestora să treacă vama. 

UNIMEDIA precizează că la 2 septembrie 1990, la Tiraspol, al doilea congres extraordinar al deputatilor din Transnistria proclama “republica moldoveneasca sovietica socialista nistreana”. Autorităţile de la Tiraspol au anunţat că vor celebra cu fast aniversarea a 20 de ani de independenţă de Chişinău. La evenimentul care va dura trei zile sunt invitaţi deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse şi Rada Ucrainei. Totodată, ministerele de externe din cele două state au emis dispoziţii ambasadorilor acreditaţi în Republica Moldova – Valerii Kuzmin (Federaţia Rusă) şi Serghii Pyrozhkov (Ucraina), prin care li se cere să se deplaseze cu această ocazie în Transnistria. 


Sursa: UNIMEDIA




0 Comments: