Comuniştii vs.CEC, part.II: Votarea cu acte expirate este ilegală

luni, 30 august 2010

Comuniştii vs.CEC, part.II: Votarea cu acte expirate este ilegală
Foto: UNIMEDIA

Comuniştii sunt iarăşi nemulţumiţi de deciziile Comisiei Electorale Centrale. De această dată, ei au contestat la Curtea de Apel decizia privind permiterea votării în baza actelor de identitate expirate, pe motiv că această hotărâre ar facilita falsificarea masivă a Referendumului din 5 septembrie.


"Prin aceste acțiuni Comisia Electorală Centrală admite posibilitatea votării multiple, fapt ce va genera falsificarea masivă a Rreferendumului din 5 septembrie 2010, în contextul în care un cetăţean ar putea deţine cel puţin două paşapoarte", susţine juristul PCRM, Sergiu Sârbu.

Amintim că o asemenea hotărâre a fost adoptată de CEC şi la alegerile locale generale din 2007 şi cele parlamentare din 2009, hotărâre care nu a fost, însă contestată de PCRM.

Solicitat de UNIMEDIA, Sergiu Sârbu a explicat că în 2007 şi 2009, cadrul legal era diferit de cel din prezent: "În primul rând, acum este permisă deţinerea a două paşapoarte concomitent, fapt ce era interzis anterior. În al doilea rând, numărul paşapoartelor expirate în prezent este de trei ori mai mare decât la alegerile anterioare. Plus, numărul mai mare de secţii de votare în străinătate sporeşte riscul de fraudare a Referendumului, prin votul multiplu."

UNIMEDIA precizează că decizia CEC de a permite cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot să participe la votare, în cadrul Referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010, în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat, a fost luată la 26 august curent, ca urmare a solicitării din partea Partidului Liberal şi Partidului Liberal Democrat.

Anterior, Partidul Comuniştilor a contestat o altă decizie CEC privind deschiderea celor 45 de secţii de votare în străinătate, în afara misiunilor diplomatice. Curtea de Apel a respins cererea comuniştilor, aceasta fiind trimisă spre rejudecare, ulterior, de Curtea Supremă de Justiţie.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: