Alegătorii din sectorul centru al capitalei vor vota la 5 septembrie în baza Registrului Electronic

vineri, 3 septembrie 2010

Alegătorii din sectorul centru al capitalei vor vota la 5 septembrie în baza Registrului Electronic
Foto: .parties.e-democracy.md

43 de secţii de votare din sectorul Centru al municipiului Chişinău vor testa Registrul Electronic al Alegătorului în ziua Referendumului Constituţional. Deşi implementrea totală a Registrului Electronic este preconizată pentru alegerile din 2011, Comisia Electorală Centrală a început testarea acestuia din 2009.

Registrul Electronic vine să soluţioneze problema listelor electorale, să reducă numărul listelor suplimentare şi să prevină votul multiplu.


Alegătorul sectorului Centru va merge în ziua de 5 septembrie la una din secţiile de votare, în care va fi testat registrul Eelctronic. Datele personale ale acestuia vor fi introduse în baza de date şi operatorul va stabili automat dacă cetăţeanul are dreptul să voteze sau dacă a votat anterior în altă secţie de votare. Pentru un birou electoral sunt necesare 2 calculatore, iar pentru a înregistra o persoană în baza de date sunt necesare 18 secunde.

Testările anterioare au demonstrat că utilizatea Registrului Electronic a redus numărul listelor electorale suplimentarte de la 4% la 0,2%. Principalul scop al acestuia este minimalizarea erorilor şi prevenirea multiplicării votului.

Registrul Electronic presupune crearea listelor electorale a cetăţenilor cu drept de vot în format electronic, pe baza datelor Registrului Populaţiei. Aceste liste vor fi trimise CEC şi, ulterior, admnistraţiilor locale, care le vor compara cu cele pe care le deţin. Astfel, vor fi uşor depistate dublările şi se vor face corectările necesare.

Cu timpul, listele electorale pe hârtie vor dispărea, iar listele noi vor fi tipărite în baza sistemului informaţional.

UNIMEDIA precizează că proiecte pilot de acest gen s-au desfăşurat deja cu succes în timpul alegerilor parţiale locale din s. Ştefăneşti şi s. Semionovca, r-nul Ştefan Vodă (noiembrie 2009) şi or. Sângera, mun. Chişinău. Testarea unor module ale Sistemului Informaţional Automatizat de Stat “Alegeri” este realizată de către Comisia Electorală Centrală cu sprijinul proiectului „Suport electoral pentru Moldova” al PNUD Moldova/UE.


sursa: Unimedia

0 Comments: