Preşedintele Mihai Ghimpu i-a conferit „Ordinul Republicii” scriitorului Adrian Păunescu

luni, 30 august 2010

Preşedintele Mihai Ghimpu i-a conferit „Ordinul Republicii” scriitorului Adrian Păunescu
Foto: prm.md

Poetul, publicistul şi omul politic Adrian Păunescu a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat – „Ordinul Republicii”. Distincţia, oferită prin decret prezidenţial, a fost înmânată astăzi, 30 august, de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu în cadrul unei întrevederi cu poetul Adrian Păunescu.


Şeful Statului a accentuat că această distincţie este conferită în semn de profundă recunoştinţă pentru contribuţia remarcabilă adusă la dezvoltarea literaturii române, la promovarea valorilor naţionale şi a adevărului istoric şi la consolidarea conştiinţei şi solidarităţii naţionale. „Aceasta este şi o apreciere că pe tot parcursul vieţii Dumneavoastră aţi fost permanent alături de cetăţenii noştri, le-aţi susţinut speranţa şi curajul că vor trăi într-un stat democratic şi de drept”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Adrian Păunescu a mulţumit pentru înaltul semn de recunoştinţă pentru munca sa şi a spus că nu s-a aşteptat că va primi o asemenea distincţie. „Trăiesc un moment de mare bucurie, cea mai mare vibraţie a bucuriei. Trec printr-o perioadă mai grea şi poate că suferinţa mea a acutizat simţurile. Voi considera această zi drept zi a renaşterii mele. Distincţia nu este doar o satisfacere, este şi o responsabilitate pe care mi-o asum faţă de acest popor”, a mărturisit publicistul care l-a îndemnat pe Mihai Ghimpu să ducă la bun sfârşit lucrurile începute de el.

„Să le faceţi aşa cum le faceţi, dar să le faceţi cu paşi mărunţi, pentru a scoate Republica Moldova din sărăcie şi din întuneric. Calea pro Europa, pro România, pro Basarabia şi pro Bucovina este una corectă şi este o fărădelege să te opui acestei orientări”, a conchis Păunescu.

Totodată, Mihai Ghimpu a declarat că „noi nu trecem doar de la comunism la democraţie, noi ne rupem de imperiul Răului. Eu fac paşi mici, dar şi paşi mari – că am de trecut Prutul şi Nistrul. Rău că noi 20 de ani luptăm pentru probleme naţionale şi nu probleme sociale”, a accentuat preşedintele interimar.

La întrevederea cu Preşedintele interimar al Republicii Moldova a mai participat familia scriitorului Păunescu, Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor, şi Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: