Süddeutsche Zeitung: A treia parte din băieţii şi fetele din R. Moldova cresc fără părinţi

vineri, 3 septembrie 2010

Süddeutsche Zeitung: A treia parte din băieţii şi fetele din R. Moldova cresc fără părinţi
Foto: www.romania-actualitati.ro

Ziarul Süddeutsche Zeitung atrage atenţia asupra situaţiei copiilor din Moldova ai căror părinţi au fost nevoiți să-i părăsească şi să plece la muncă peste hotare. A treia parte din băieţi şi fete din Moldova cresc fără părinţi, scrie publicația.


Cu toate acestea, situaţia financiară a "orfanilor sociali" este mai bună decât a colegilor lor. Ei se îmbracă mai bine, au computere și telefoane mobile. Copii rod urechile părinţilor, îndemnându-i să plece la muncă în străinătate. Totuși copii nu cunosc cât de greu este să câștigi acești bani.

Şi într-adevăr, viața părinţilor care muncesc peste hotare nu este uşoară. Aproximativ jumătate din emigranți moldoveni sunt angajaţi în calitate de muncitori sezonieri în Rusia, Ucraina și alte republici din fosta Uniune Sovietică. Şi ei sunt tratați acolo ca oameni de clasa a doua.

Cealaltă jumătate muncește în Occident - în Italia, Spania şi Portugalia. Doar o parte mică de moldoveni este angajată legal. Alții muncesc în frică și nu pot veni acasă de ani de zile. Deoarece vor trebui, din nou, să plătească transportatorilor 4 – 5 mii de euro, să dea mită funcţionarilor pentru vize false.

Problema moldovenilor, dar şi copiilor lor are o singură soluție: politicienii moldoveni ar trebui să creeze condiţiile pentru redresarea economică a țării şi lupta împotriva corupţiei şi a birocraţiei, să îmbunătăţească sistemul de învăţământ, pentru a atrage investitori din Europa Occidentală. Ca urmare, vor apărea noi locuri de muncă, şi oamenii nu vor mai trebui să plece de acasă în căutare de lucru.

sursa: Süddeutsche Zeitung / dw-world.de

sursa: Unimedia

0 Comments: