Traian Băsescu le cere ambasadorilor să explice de ce România susţine Republica Moldova

vineri, 3 septembrie 2010

Traian Băsescu le cere ambasadorilor să explice de ce România susţine Republica Moldova
Foto: badpolitics.ro

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miercuri ambasadorilor să explice în capitalele unde îşi îndeplinesc misiunea de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi decizia de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor şi a cetăţeniei pentru cetăţenii moldoveni.


"Ce vă cer este să explicaţi de ce România doreşte acest lucru, de ce România dă cetăţenia, a simplificat atât de mult procedura de cetăţenie, de acordare a cetăţeniei pentru cei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română, ei şi urmaşii lor. De ce vorbim aceeaşi limbă, de ce avem aceeaşi cultură, de ce avem aceeaşi veneraţie şi pe o parte, şi pe alta a Prutului, pentru Eminescu sau pentru Ştefan cel Mare. Aveţi obligaţia să explicaţi în capitale acest lucru", le-a spus Băsescu ambasadorilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române. 

Şeful statului le-a mărturisit că la început, în 2005-2006, avea probleme extraordinare în discuţiile cu omologi săi atunci când vorbea despre Republica Moldova şi că aceştia nu înţelegeau de ce el, în primele participări la Consiliul European, ţinea să se facă o remarcă în concluzii Consiliului despre Republica Moldova. 

"Lucrurile nu sunt întotdeauna cunoscute de oamenii politici, chiar cei din Europa, şi efortul de a explica de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană este un efort pe care trebuie să îl preia toată diplomaţia românească", a precizat preşedintele Băsescu. 

El a adăugat că acest lucru trebuie să-l facă până când "prietenii noştri europeni" vor înţelege de ce România dedică atâta efort pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. 

Sursa: AGERPRES


0 Comments: