La Moscova se observă semne de "anxietate" pe tema "riscului" ca R. Moldova să devină o ţară "prea apropiată de UE", susține ministrul de externe al României

marți, 31 august 2010

La Moscova se observă semne de
Foto: ignatiuc.files.wordpress.com

Ministrul de externe Teodor Baconschi a recunoscut luni la TVR1 că scandalul de spionaj izbucnit în urmă cu câteva săptămâni la Moscova, implicând un diplomat român, are legătură cu ce se întâmplă în prezent în R. Moldova şi cu sprijinul pe care România îl dă unor forţe din ţara vecină.


La întrebarea realizatorului dacă "incidentul de vară" - cum a numit ministrul acest scandal extrem de mediatizat la Moscova - are legătură cu situaţia actuală din Republica Moldova şi cu sprijinul pe care România îl acordă coaliţiei aflate la putere, Teodor Baconschi a răspuns fără echivoc: "Fără îndoială că are".

Şeful diplomaţiei române a mai spus că "Rusia e preocupată de scutul antirachetă", iar în ceea ce priveşte Moldova a vorbit despre o "anxietate", care probabil există la Moscova pe tema "riscului" ca vecinul estic al României să devină o ţară "prea apropiată de UE".

Rusia "e preocupata de orientarea proeuropeană şi implicit proromânească a Alianţei pentru Integrare Europeana care guvernează la Chişinău; problema Transnistriei este din nou pe tapet - după acest memorandum de înţelegere Merkel – Medvedev, ne aşteptăm la reluarea formatului de negocieri 5 plus 2, la un rol mai pronunţat al UE, care nu trebuie să fie doar un observator în acest proces, şi pe 5 septembrie are loc un referendum în R. Moldova, avem la orizont şi alegerile anticipate din ţara vecină, deci, probabil că există o anxietate faţă de ceea ce probabil la Moscova este privit ca risc ca R. Moldova să devină prea apropiată de UE", a enumerat ministrul câteva dintre motivele pentru Rusia ar fi preocupată de situaţia din R. Moldova.

În momentul în care realizatorul a dat exemplul sancţiunilor economice tacite pe care Moscova le practică în privinţa Republicii Moldova, Teodor Baconschi a replicat că "tipul acesta de retorsiune economică aparţine unui tip de politică externă desuet".

Preşedintele Băsescu a fost întrebat la 19 august, la Iaşi, dacă România are vreun interes în Transnistria. "România are interesul ca Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a răspuns şeful statului român.

"Dacă vă referiţi la prezenţa pe teritoriul Transnistriei a Grupului Operaţional al Forţelor Ruse, care acţionează ca o misiune de menţinere a păcii, el se află acolo în virtutea unui acord referitor la principiile unei reglementări paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Moldovei, semnat la 21 iunie 1992", a fost replica uşor ironică a purtătorului de cuvânt al MAE rus dată jurnalistului care îi ceruse un comentariu la declaraţia lui Băsescu. "Sarcina misiunii de menţinere a păcii este asigurarea stabilităţii regionale necesare rezolvării problemei", adaugă Nesterenko. "Cheia pentru a ajunge la aceasta este obţinerea de progrese în negocierile în formula 5 plus 2 (Rusia, Ucraina, OSCE negociatori, UE şi SUA observatori şi părţile implicate - n.r.), stabilită pentru a face posibile prin mijloace politice compromisul în legătură cu viitorul statut al Transnistriei şi garantarea lui", a subliniat oficialul rus.

Ulterior, la 22 august, Ministerul rus de Externe a reacţionat la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la redobândirea integrităţii teritoriale a R. Moldova spunând că ele sunt o exagerare propagandistică, ce ar putea trăda iritarea faţă de eşecul misiunii spionului român prins la Moscova.

"A exagera tema 'ocupaţiei ruseşti' poate servi unei serii întregi de scopuri propagandistice, chiar şi aceluia de a pretinde că eşti apărătorul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Totodată, poţi să-şi manifeşti astfel iritarea faţă de situaţia jenantă a spionului român prins zilele trecute că strângea la Moscova informaţii secrete", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

sursa: obiectivbr.ro

sursa: Unimedia

0 Comments: