Guvernul: Cele cinci şcoli profesionale vor continua să activeze, dacă vor prezenta un plan de restructurare viabil

vineri, 3 septembrie 2010

Guvernul: Cele cinci şcoli profesionale vor continua să activeze, dacă vor prezenta un plan de restructurare viabil
Foto: gov.md

Cele cinci şcoli profesionale-tehnice ce urmau a fi reorganizate, vor continua să activeze, însă cu condiţia prezentării unui Plan de restructurare pînă la începutul noului an bugetar. Propunerile de restructurare vor fi înaintate de către conducerea şcolilor în coordonare cu administraţia publică locală şi vor ţine cont de specificul fiecărei instituţii.

Acesta este rezultatul întâlnirii premierului Vlad Filat şi ministrului Educaţiei, Leonid Bujor cu directorii şcolilor.


Ministrul Educaţiei a amintit că procedura de reorganizare a celor cinci şcoli profesional-tehnice a început încă în anul 2007, această chestiune fiind discutată în fiecare an, ca pînă la urmă să fie stopată din considerente electorale. Bujor a explicat că menţinerea acestor instituţii este iraţională din cauza numărului mic de elevi la aceste şcoli.

Astfel, dacă în ţările Uniunii Europene la un profesor revin cîte 17 elevi, atunci la şcolile polivalente din localităţile Ciulea, Târnova, Bălţi, Cantemir şi Târgul Vertujeni unui profesor îi revin, în medie, 2 elevi.

„Din aceste considerente Guvernul a aprobat decizia de reorganizare a acestor instituţii, prin metoda absorbţiei de către alte instituţii cu un număr mai mare de elevi”, a spus Ministrul Educaţiei.

Preşedinţii de raioane şi directorii şcolilor profesional-tehnice au declarat că înţeleg necesitatea reorganizării acestor instituţii, însă au atras atenţia asupra laturii sociale a problemei.

Premierul a menţionat că în cazul în care nu va fi dovedită necesitatea continuării activităţii acestor şcoli, "se vor lua măsurile care se impun", precizând că de finanţare trebuie să beneficieze doar şcolile profesional-tehnice viabile.

UNIMEDIA precizează că Guvernul a decis să desfiinţeze cele cinici şcoli profesionale-tehnice din localităţile Ciulea, Târnova, Bălţi, Cantemir şi Târgul Vertujeni, prin comasare acestora cu alte instituţii de acelaşi fel. În cele cinici şcoli învaţă circa 500 de elelvi şi activează peste 240 de cadre didactice. Ulterior, profesorii de la şcoala de meserii din Târgul Verejeni au declarat că vor trece în gestiunea administraţiei transnistrene, pentru a-şi păstra locurile de muncă.

sursa: Unimedia

0 Comments: