Cehia este un prieten şi un model de succes pentru europenizarea Moldovei, declaraţie

luni, 13 septembrie 2010

Cehia este un prieten şi un model de succes pentru europenizarea Moldovei, declaraţie
Foto: 4.bp.blogspot.com

Cehia este un model de succes pentru modernizarea Moldovei. De această părere este Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Cehă, Ştefan Gorda, care a oferit un interviu pentru Europa.md.


Potrivit ambasadorului, Cehia, care de asemenea a fost sub regimul comunist, iar în ultimii 20 de ani este cea mai solidă economie a Europei Centrale, este un model de succes pentru modernizarea Moldovei. "Felul cum se oganizează elitele cehe, cum îşi ordonează priorităţile, orientările strategice, capacitatea lor de a ajunge la compromis, în numele dezvoltării ţării – astea trebuie să le învăţăm!", a afirmat Ştefan Gorda.

Acesta consideră că integrarea ţării noastre în UE nu va fi posibilă prin susţinerea numai a două-trei ţări mari din Europa şi că republica Moldova trebuie să ţină cont de sprijinul tuturor partenerilor săi."Cehia ne acordă o susţinere permanentă atât pe plan politic, cât şi prin proiecte de  dezvoltare, iar acest lucru trebuie neapărat remarcat de societatea noastră", a menţionat Gorda, accentând faptul  că Republica Moldova trebuie să găsească  modalităţi de cooperare, în primul rând, pe plan economic cu Republica Cehă.

Totodată, ambasdadorul a declarat că consideră că dacă forţele pro-europene nu vor obţine un sprijin popular masiv, uşa UE nu va rămâne la fel de deschisă pentru următorii patru ani. "Iar peste un eventual cincinal nefericit va fi enorm de greu, dacă nu imposibil, de adus din nou Moldova pe agenda UE", a mai adăugat acesta.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Europa.md


0 Comments: