(VIDEO) Duminică, chişinăuenii sunt îndemnaţi să renunţe la maşină şi să se deplaseze - la serviciu, acasă sau la cumpărături - pe jos sau cu bicicleta

marți, 14 septembrie 2010

(VIDEO) Duminică, chişinăuenii sunt îndemnaţi să renunţe la maşină şi să se deplaseze - la serviciu, acasă sau la cumpărături - pe jos sau cu bicicleta
Foto: UNIMEDIA

VeloHora - o zi fără automobil

Ziua Internaţională Fără Automobil se va sărbători, al doilea an, şi în Republica Moldova, la 19 septembrie, atunci când fiecare cetăţean este îndemnat să renunţe la maşină şi să se deplaseze - la serviciu, acasă, la cumpărături, în vizită - pe jos sau cu bicicleta. Cetăţenii sunt cam rezervaţi vis-a-vis de acest subiect deoarece spun că nu-şi permit luxul a-şi cumpăra o bicicletă, nu le permite serviciul sau nu-şi imaginează viaţa fără automobil.

Sărbătoarea mersului pe bicicletă, VeloHora, te invită să participi şi tu, alături de familie, prieteni şi toţi adepţii unui mod sănătos de viaţă. VeloHora îşi va lua startul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la ora 12.00, printr-o cursă de ciclism, de cca 20 km, care va conecta toate sectoarele capitalei.


Toţi doritorii vor putea să se alăture participanţilor la cursă în oricare din cele trei puncte de control situate la Botanica, Râşcani şi Sculeni. Fiecare participant al cursei de ciclism va primi câte un tricou cu logo-ul acţiunii şi o brăţară numerotată în baza căreia va putea participa la o tombolă specială, în calitate de prime servind biciclete moderne de marca Author.

Acţiunea se va încheia cu o VeloHoră încinsă de interpreta Nelly Ciobanu. Mai mult, organizatorii acţiunii au pregătit un show fascinant de ciclism, cu participarea riderilor din Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina. În PMAN va fi adus un parc german veritabil pentru executarea celor mai sofisticate figuri de-ale cicliştilor, va fi montat un spaţiu separat pentru Velo Trial, unde oaspeţii competiţiei, dar şi participanţii moldoveni vor demonstra măiestria de a conduce bicicleta, iar punctul de atracţie al competiţiei va deveni o gigantică pernă pneumatică -  BigBag, menită să asigure securitatea în timpul executării celor mai curajoase salturi cu bicicleta. 

În încercarea de a afla de la oameni un răspuns dacă ar putea renunţa măcar pentru o zi la maşină, majoritatea au avut un răspuns negativ, precizând că sunt impuşi de serviciu să folosească zilnic automobilul, sau nu îşi permit să-şi cumpere o bicicletă. "Dacă am maşină, pentru ce bicicletă", au spus unii cetăţeni sau "nu-mi imaginez viaţa fără maşină".

O altă problemă în opinia cetăţenilor este lipsa pistelor pentru biciclişti, lipsa parcărilor şi chiar lipsa unor puncte de închiriere a bicicletelor. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: