Turcii au votat pentru un stat mai puţin militarizat

duminică, 12 septembrie 2010

Turcii au votat pentru un stat mai puţin militarizat
Foto: RTV

Alegătorii turci ar fi aprobat pachetul de amendamente constituţionale supuse la referendumul de duminică, potrivit presei citate de DPA.


CNN Turk şi NTV afirmă că 59% dintre alegători au susţinut amendamentele, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 90% din secţii.

Rata de participare ar fi fost de circa 77%.

La 30 de ani de la ultima lovitură militară din ţară, turcii s-au pronunţat asupra mai multor propuneri, printre care numirea mai multor judecători la Curtea Constituţională şi posibilitatea ca Parlamentul să aleagă mai mulţi dintre ei.

De asemenea, ofiţerii ar urma să poată fi judecaţi de tribunale civile pentru crime comise împotriva statului, iar generalii implicaţi în lovitura de stat din 1980 vor putea fi puşi sub acuzare. Aceste propuneri vizează limitarea puterii considerabile pe care o are armata în ţară.

Dacă rezultatele anunţate de presă se confirmă, formaţiunea AKP, ce are legături cu islamul politic, va primi un impuls puternic înainte de alegerile generale de anul viitor, când va încerca să obţină un al treilea mandat la putere.

Potrivit lui Erdogan, reformele - criticate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului pentru că nu merg mai departe în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, libertatea religioasă şi identitatea etnică - sunt necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE.

Însă opoziţia îl acuză că încearcă să obţină controlul asupra mai multor aspecte ale ţării, în condiţiile în care armata se consideră un garant al unui stat secular.

AKP încearcă de mai mulţi ani să reformeze Constituţia, redactată după lovitura de stat din 1980 şi considerată prea naţionalistă şi prea rigidă.

În cursul campaniei pentru referendum, Erdogan le-a amintit de mai multe ori alegătorilor că Turcia s-a confruntat cu patru lovituri de stat militare începând din 1960, ultima şi cea mai sângeroasă în urmă cu 30 de ani şi încă proaspătă în memoria alegătorilor mai bătrâni.

sursa: Unimedia

0 Comments: