Time Magazine: Romania, la debutul unei epidemii de HIV/SIDA

duminică, 12 septembrie 2010

Time Magazine: Romania, la debutul unei epidemii de HIV/SIDA
Foto: captura youtube/9am.ro

Romania este in pericol de a se confrunta, in viitorul apropiat, cu o epidemie majora de HIV/SIDA, in contextul in care a devenit principala sursa de prostituate in UE, scrie Time Magazine.

Un articol publicat de Time Magazine arata ca, desi problema Romaniei in ceea ce priveste HIV/SIDA nu este la fel de evidenta ca cea a tarilor din Africa, consumul de droguri injectabile in Europa de Est si Asia Centrala duce, rapid, la o epidemie.


Potrivit grupului ONU de lupta impotriva SIDA, din 2001 prelevanta HIV/SIDA a crescut 66 la suta in regiunile mentionate, ajungandu-se la 1,5 milioane de bolnavi.

Totodata, 160 de persoane sunt infectate zilnic cu virusul HIV in Rusia, iar media de varsta la care acestea mor este de 32 de ani. In plus, 70 la suta din consumatorii de droguri injectabile (IDU) din Ucraina au virusul HIV, relateaza MEDIAFAX.

Nu in ultimul rand, in ciuda cresterilor explozive a numarului de imbolnaviri, UNICEF a raportat ca investitiile in programele HIV in Europa de Est si Asia Centrala "nici nu se compara" cu investitiile intr-o singura tara precum Etiopia, care are un numar similar de cazuri de HIV cu Rusia sau Ucraina. Pana in prezent, Romania a reprezentat o exceptie, in contextul in care ONG-urile au derulat, in ultimul deceniu, programe de prevenire a HIV/SIDA care au vizat grupurile vulnerabile. Astfel, prelevanta HIV/SIDA a fost mentinuta la numai unu la suta - cea mai scazuta din Europa de Est. Acest procent este rezultatul unor programe derulate de sase ONG-uri care au impartit peste 1,6 milioane de seringi, in 2009, unui numar de 7.500 de consumatori de droguri injectabile.

Insa la patru ani dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, Banca Mondiala nu o mai considera o tara in curs de dezvoltare, ceea ce o face neeligibila pentru diverse imprumuturi internationale. Incepand din iunie 2010, UNICEF, Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei si Open Society Institute au retras toate finantarile pentru programe vizand HIV/SIDA.

O alta caracteristica ingrijoratoare a evolutiei bolii in Romania, noteaza Time Magazine, este ca, spre deosebire de restul Europei de Est, cei mai multi bolnavi de SIDA nu sunt consumatori de droguri sau prostituate, ci copiii din orfelinate. In 1987, asistentele din orfelinate, vrand sa vindece copiii de anemie, au inceput sa le faca acestora transfuzii de sange zilnic, refolosind seringile pentru mai multi copii. Unele doze de sange s-au dovedit a fi infectate, astfel ca 10.000 de orfani s-au imbolnavit de HIV/SIDA, iar 3.000 dintre acestia au murit deja.

Pana in anul 2000, in Romania se aflau 60 la suta din copiii bolnavi de SIDA din Europa. De asemenea, libertatea de miscare in UE a dus la raspandirea bolii. In 2008, Romania a depasit Rusia privind numarul de prostituate din UE, ceea ce reprezinta o amenintare in plus privind o epidemie. In plus, Ministerul Sanatatii a epuizat deja, in august, bugetul pentru intreg anul pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA si acum asteapta fonduri, scrie Time. Acest lucru lasa 1.000 de pacienti fara tratament, pe o perioada de aproximativ 180 de zile.


Sursa: 9am.ro


0 Comments: