Participarea Republicii Moldova la forumul economic de la Shanghai va consolida cooperarea economică dintre Moldova şi China, declaraţie

duminică, 12 septembrie 2010

Participarea Republicii Moldova la forumul economic de la Shanghai va consolida cooperarea economică dintre Moldova şi China, declaraţie
Foto: gov.md

Prim-ministrul Vlad Filat împreună cu 38 oameni de afaceri din Republica Moldova şi peste 40 de oameni de afaceri din China au participat la forumul economic Moldova-Shangai.Scopul Forumului constă în dezvoltarea şi consolidarea colaborării dintre oamenii de afaceri din Moldova şi cei din Shanghai. 


Cen Furong, preşedintele Consiliul de promovare a comerţului din Shanghai a făcut o prezentare succintă a situaţiei economice a oraşului Shanghai, care are o populaţie de 20 milioane oameni şi peste 6,5 mii km suprafaţă. În anul 2009, PIB local a crescut cu peste 8% comparativ cu 2008. În 2010, în 6 luni, capitalul străin folosit în Shanghai depăşeşte 100 miliarde dolari, investiţii făcând oameni de afaceri din peste 130 de ţări.

Furong s-a arătat convins de faptul că, prin participarea Moldovei la expoziţia din Shanghai, va fi consolidată cooperarea economică dintre Moldova şi China.

„Ştiu din proprie experienţă cum funcţiona maşina birocratică a statului şi am încercat, în calitate de parlamentar, şi ulterior de prim-ministru, să facilitez pe cât de posibil condiţiile în care activează mediul de afaceri în ţara noastră”, a precizat Vlad Filat.

Premierul a menţionat că în China se află pentru prima dată şi este impresionat de miracolul economic chinez. „Scopul principal al vizitei mele în China este să identificăm noi proiecte de cooperare, care ar aduce beneficii atât Moldovei, cât şi Chinei”, a declarat Filat.

Şeful executivului a precizat în context că Banca Mondiala a plasat Moldova în topul celor mai reformatoare 10 state din lume şi că, datorita reformelor implementate de Guvern, în primele 6 luni ale anului curent, Moldova a reuşit să obţină o creştere economică de 4,7%, aceasta fiind una dintre cele mai înalte rate de creştere din Europa.

Vlad Filat a invitat businessmanii chinezi să descopere vinurile moldoveneşti. „Republica Moldova este vestită prin vinurile şi divinurile sale de o calitate rară, prin fructe şi legume, covoare şi alte produse exportate în spaţiul post-sovietic şi pe piaţa UE”, a specificat Premierul.

La finalul Forumului, Compania „Cricova” a organizat o degustaţie a zece mostre de vinuri de colecţie şi spumante din seria Prestige şi Grand Vitage.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: