Iarna care vine, cea mai geroasă din ultimii 1.000 de ani?

marți, 14 septembrie 2010

Iarna care vine, cea mai geroasă din ultimii 1.000 de ani?
Foto: media.monitorulsv.ro

Meteorologii polonezi avertizează că la iarnă vom avea parte de cele mai cumplite geruri din ultimul mileniu. Răcirea Europei este în directă legătură cu reducerea de două ori a curentului oceanic Gulfstream, cel care păstrează echilibrul climatic pe Terra.

Gulfstream sau Curentul Golfului acţionează ca un "radiator" pentru partea nordică a continentului european, iar dispariţia sau chiar diminuarea acestuia poate duce la o nouă eră glaciară.


Experţii Institutului de Meteorologie din Polonia estimează că în 2010-2011, Europa s-ar putea confrunta cu cea mai severă iarnă din ultimul mileniu, iar un prim motiv ar fi reducerea vitezei curentului nord-atlantic Gulfstream. Comparativ cu anii trecuţi, curentul şi-a redus de două ori viteza. În prezent, acesta nu este capabil să compenseze frigul adus de masele de aer rece din Arctica.

Potrivit unui expert de la Institutul de Meteorologie şi Gospodărirea Apelor din Polonia, aceste schimbări sunt deja vizibile în Norvegia şi în alte câteva ţări scandinave.

"În cazul în care Gulfstream va dispărea în totalitate, Europa se va confrunta cu o epoca glaciară, iar în Scandinavia este de aşteptat formarea unui mare gheţar" – susţin meteorologii polonezi.

Unii observatori apreciază că una din cauzele încetinirii Gulfstreamului ar fi avaria survenită la 22 aprilie la platforma petrolieră Deepwater Horizon, a companiei BP, în Golful Mexic. Din puţul de urgenţă s-au deversat în ocean între 600.000 şi 760.000 tone de ţiţei, în perioada dintre sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii iulie.


0 Comments: