Deutsche Welle: Alegerile din noiembrie sunt extrem de periculoase, deoarece pot readuce comuniştii la putere. E un examen foarte serios pentru AIE şi pentru soarta democraţiei moldoveneşti

luni, 13 septembrie 2010

Deutsche Welle: Alegerile din noiembrie sunt extrem de periculoase, deoarece pot readuce comuniştii la putere. E un examen foarte serios pentru AIE şi pentru soarta democraţiei moldoveneşti
Colaj: UNIMEDIA

"Analiştii politici spun că aceste alegeri reprezintă un examen foarte serios pentru partidele pro-europene aflate acum la guvernare şi pentru soarta democraţiei moldoveneşti (...) Alegerile din noiembrie sunt extrem de periculoase, deoarece pot readuce la putere comuniştii", scrie Deutsche Welle.
 
Publicația îl citează pe analistul Anatol Ţăranu, care susține că „Alianţa desigur că nu mai are spaţiu de manevră. Problema este în ce măsură până în luna noiembrie - începutul lui decembrie, vor fi capabili să se pregătească suficient de bine pentru acest scrutin, pentru că de data aceasta examenul va fi mult mai responsabil decât acela pe care l-au picat duminică."


Publicistul Nicolae Negru susţine că după eşuarea referendumului de duminică, Alianţa a pierdut iniţiativa, iar comuniştii care au chemat la boicotarea acelui referendum, s-au ales cu o armă propagandistică foarte puternică: „Trebuie să spunem că Alianţa s-a pomenit într-o situaţie destul de complicată - într-un fel de impas chiar după eşuarea acestui referendum.”

„Liderii Alianţei erau orientaţi spre altceva. Toată maşinăria de partid era orientată spre alegerile prezidenţiale şi chiar accentul se punea pe alegerile prezidenţiale şi mai puţin pe cele parlamentare. Se credea că pretendenţii la funcţia de preşedinte vor fi un fel de locomotive şi vor trage partidul aşa încât să nu mai fie nevoie să acorde prea multă atenţie candidaţilor din listele pentru alegerile parlamentare”, mai susține Negru.

Amintim că, după Referendum, liderii AIE au menționat că au avut parte de "un duș rece", în urma căruia își vor mobiliza mai eficient resursele pentru a obține o victorie categorică în fața PCRM, țintind să acumuleze minimum 61 de mandate, care le-ar permite să aleagă șeful statului. În cazul în care nu va reuși acest rezultat, AIE va trebuie să negocieze cu PCRM o candidatură de compromis la funcția de șef al statului.

sursa: Unimedia

0 Comments: