În Moldova, recolta de fructe şi legume este în scădere de la un an la altul

duminică, 12 septembrie 2010

În Moldova, recolta de fructe şi legume este în scădere de la un an la altul
Foto: stirileprotv.ro

Opt Guverne şi aproape două decenii de independenţă nu au reuşit să oprească declinul celui mai important sector al economiei - agricultura. Datele statistice arată că tot mai mulţi fermieri renunţă la afaceri. Ei spun că în Moldova nu este rentabil să munceşti pământul. În lipsa investiţiilor şi productivitatea fructelor şi legumelor este în scădere.


Acest lucru este confirmat şi de statistici. Dacă în 2005 în Moldova erau peste 46 de mii de hectare cu legume, în 2009 au mai rămas 28 de mii de hectare. Recolta a scăzut de la 376 mii, până la 308 mii de tone.

În cazul productivităţii fructelor, din 2005 şi până în 2009 recolta a scăzut cu peste o sută de mii de tone. Declinul este vizibil, chiar dacă suprafeţele de livezi au crescut cu o mie de hectare.

Subvenţiile de la stat sunt singura soluţie, care poate să scoată agricultura din colaps, afirmă fermierii. Ei spun că este imposbil să concurezi cu agricultorii din statele vecine, în condiţiile în care aceştia beneficiată de subvenţii de cel puţin zece ori mai mari decât cei din Moldova.

Ucrainenii sau românii de exemplu îşi permit să-şi vândă producţia mult mai ieftin. Acest lucru se observă şi pe rafturile din magazine, unde predomină bunurile de import.

În Moldova, în agricultură sunt angajaţi două treimi dintre oamenii apţi de muncă.

Sursa: PUBLIKA.MD


0 Comments: