Procurorul cere detalii referitor la Ordinul cu parafa "Secret", emis de Papuc. Martorii refuză să vorbească despre Ordinul 01 în prezența presei

marți, 14 septembrie 2010

Procurorul cere detalii referitor la Ordinul cu parafa
Foto: wikimedia.org

Procurorul Sergiu Roșu afirmă că ordinul 01 este un ordin cu parafa ”Secret”, iar martorii au dreptul să refuze să divulge în prezența mass-media, detalii privind acest ordin, pentu a fi protejați și nu a fi pedepsiți penal.

Pe de altă parte, completul de judecători afirmă că Ordinul 01, emis de ministrul Afacerilor Interne a fost desecretizat, iar martorii nu riscă, răspunzând la întrebările procurorului.


Doi martori, colaboratori ai MAI au refuzat să răspundă la întrebările care vizau Ordinul 01. Este vorba de comisarul Sergiu Paiu, sect. Râșcani și Grigorie Pulisca, direcția generală a Serviciului Operativ al MAI.

Din spusele procurorului, Ordinul 01 reglementează acțiunile și dislocarea organelor de forță în cazul unor dezordini în masă. Acesta a fost semnat  de către ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, având parafa ”secret”. Procurorul susține că acesta a fost anulat, dar nu desecretizat. De asemenea, ordinul stipulează formarea statului major operativ, dar și efectivul colaboratorilor MAI, care urmează a fi pus la dispoziție în cazul unor eventuale proteste. 

UNIMEDIA precizează că procurorul, dar și avocații au cerut instanței ca reprezentanții mass-media să nu participe la ședința de judecată, pentru a nu intimida martorii.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: