CE schimbă prognoza de creştere economică pentru UE de la 1% la 1,8%

luni, 13 septembrie 2010

CE schimbă prognoza de creştere economică pentru UE de la 1% la 1,8%
Foto: connect.in.com

De asemenea, produsul intern brut (PIB) real ar urma să crească de la 0,9% la 1,7% în zona euro pe ansamblul anului 2010, o creştere mai solidă decât se anticipase.


Comisia Europeană (CE) a modificat prognoza de creştere economică în Uniunea Europeană la 1,8% pentru 2010, de la 1% în prognoza din primăvară, şi estimează o moderare a activităţii în a doua jumătate a anului, potrivit unui raport. 

De asemenea, produsul intern brut (PIB) real ar urma să crească de la 0,9% la 1,7% în zona euro pe ansamblul anului 2010, o creştere mai solidă decât se anticipase.

Această imagine de ansamblu se bazează pe actualizarea proiecţiilor pentru Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Regatul Unit, care generează împreună aproximativ 80% din produsul intern brut al UE, potrivit raportului. La nivelul statelor membre, evoluţiile rămân inegale, în frunte detaşându-se economiile Germaniei şi Poloniei, cele mai performante.

În ceea ce priveşte previziunile din primăvară ale Comisiei, acestea rămân neschimbate în privinţa inflaţiei pe 2010, care ar urma să se situeze la 1,8% în Uniunea Europeană şi la 1,4% în zona euro.

"Economia europeană este clar angajată pe calea redresării şi mai puternic decât se prevedea în primăvară, iar relansarea cererii interne este de bun augur pentru piaţa locurilor de muncă", a declarat comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. "Cu toate acestea, persistă o serie de incertitudini, iar menţinerea stabilităţii financiare şi continuarea consolidării fiscale rămân principalele priorităţi. În acelaşi timp, trebuie să grăbim reformele structurale, ca să ne majorăm potenţialul de creştere. Cu cât acţionăm mai repede şi mai energic în acest domeniu, cu atât putem conta mai mult pe durabilitatea creşterii şi a creării de locuri de muncă," a mai spus acesta.

PIB-ul mondial (fără cel al UE) este aşteptat să crească cu aproximativ 5% in 2010 potrivit raportului, cu un sfert de punct procentual mai mult decât se anticipa în primăvară, ca urmare a unei activităţi economice peste aşteptări în primele şase luni din 2010. Totuşi, redresarea se anunţă inegală, cu creşteri puternice în economiile emergente, dar cu situaţii încă fragile în unele economii avansate.

Sursa: NewsIn


0 Comments: