Nezavisimaia Gazeta: Rusia are șansa de a recâştiga influenţa pierdută în Moldova

luni, 13 septembrie 2010

Nezavisimaia Gazeta: Rusia are șansa de a recâştiga influenţa pierdută în Moldova
Foto: boids.name

Rusia ar putea recâştiga influenţa pierdută în Moldova, dacă va folosi șansa pe care o oferă viitoarele alegeri parlamentare din Moldova. La baza acestei ipoteze stă eşecul referendumului constituţional, iniţiat de Alianţa pentru Integrarea Europeană care orientează Moldova spre Occident, declară Nezavisimaia Gazeta.


Actualul preşedinte încearcă să facă ceia ce nu a putut realiza Mircea Snegur. Mihai Ghimpu dorește să integreze Moldova în Uniunea Europeană şi astfel să reunească țara pe care o conduce cu România. Iar, până când coordonează acţiunile sale cu preşedintele român Traian Băsescu.

După părerea preşedintelui Asociaţiei „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, poporul a înțeles, că el este mințit de noua guvernare care încearcă să prezinte ”ideea de integrare în Uniunea Europeană cu ideea de integrare a Moldovei cu România” și a ignorat referendumul.

Preşedintele  mișcării "Rvnopravie", Valeri Klimenko, consideră că în prezent nu doar vorbitori de limbă rusă din Republica Moldova, dar şi reprezentanții naţiunii titulare se orientează spre Rusia. Aceasta se explică prin faptul că mulţi moldoveni își câștigă existența în Moscova, dar şi prin faptul că tot ce se cultivă în Moldova se vinde pe piaţa din Rusia.

Analistul politic, Arcadie Barbăroșie, crede că mai multe personalități politice din Moldova au ambiții de a deveni președinte. În conformitate cu mai multe sondaje, cea mai mare șansa o are Marian Lupu, dar nu trebuie de neglijat aspirațiile actualului președinte interimar, Mihai Ghimpu, actualului prim-ministru Vlad Filat, fostului ministru al apărării Valeriu Pasat.

Mai mulți experți consideră că Ghimpu are cele mai puține șanse din pretendenții sus numiți, iar Filat și Pasat au șanse mari. Cu toate că Filat este președintele partidului orientat spre România, el a reușit să stabilească relaţii cu liderii din Transnistria. În astfel de situație, potrivit expertului, este nevoie de o figură de compromis, acceptată de toate fracțiunile parlamentare. O astfel de persoană ar putea deveni Valeriu Pasat.

sursa: Unimedia

0 Comments: