Scumpirile cronice afectează, în primul rând, pensionarii şi agricultorii, susţin experţii

duminică, 12 septembrie 2010

Scumpirile cronice afectează, în primul rând, pensionarii şi agricultorii, susţin experţii
Foto: www.ebucataria.ro

Premierul Vlad Filat a solicitat Centrului Anticorpuţie, Ministerului de Interne şi Inspectoratului Fiscal să verifice cazurile şi motivele de majorare a preţurilor la unele produse alimentare. Primul ministru susţine că este inadmisibilă creşterea neîntemeiată a preţurilor, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Reprezentanţii micului business spun că verificările îi vor afecta pe micii antreprenori.


În ultimele 12 luni preţurile au crescut cu opt la sută şi au afectat, în primul rând, pensionarii şi populaţia de la sate, consideră experţii. Scumpirile cronice din Republica Moldova exprimă o problemă generală a economiei, care se manifestă printr-o competitivitate şi productivitate a muncii scăzute. De aceea, în lupta cu preţurile nu este suficientă doar implicarea Băncii Naţionale a Moldovei, consideră economiştii de la "Expert-Grup". În opinia lor, este nevoie de implicarea Ministerul Economiei, Ministerului Finanţelor, dar şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.



Preţurile la mărfuri şi servicii au crescut, în luna iulie, cu aproape opt la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Experţii spun că scumpirile afectează cel mai mult pensionarii şi agricultorii. Cea mai mare parte a angajaţilor este antrenată în lucrări agricole, iar salariul mediu în acest sector este cel mai mic din economie. Pensia medie este şi mai mică, adică jumătate din cel mai mic salariu pe economie, potrivit datelor oficiale.

Hrişca s-a scumpit cel mai mult. Acest produs, folosit de către majoritatea populaţiei şi de către cei care suferă de diabet zaharat, s-a scumpit cu 70 de procente. Un alt produs important, zahărul, a crescut în preţ cu aproximativ 60 la sută. Uleiul vegetal şi pâinea s-au scumpit cu 16 şi, respectiv, 3,5 la sută.

sursa: Unimedia

0 Comments: