Legislaţia Republicii Moldova în domeniul protecţiei sociale necesită actualizare şi conformare cu normele europene

marți, 14 septembrie 2010

Legislaţia Republicii Moldova în domeniul protecţiei sociale necesită actualizare şi conformare cu normele europene
Foto: padui.net

Statul trebuie sa creeze servicii de asistenţă socială şi îngrijire  funcţionale, iar sistemul de prestaţii sociale să fie abordat complex.  Aceasta este una din recomandările studiului realizat de către profesorul în dreptul muncii de la Universitatea din Helsinki, Matti Mikkola.


Apariţia studiului este determinată de sporirea numărului de demersuri şi solicitări parvenite la Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova, din partea persoanelor fizice şi juridice, cu privire la interpretarea anumitor articole ale legislaţiei din domeniul social. 

„Republica Moldova duce în prezent lipsă de angajamente privind combaterea excluziunii sociale, condiţii egale pentru muncitorii migranţi, standarde de îngrijiri sociale, asigurarea dreptului la locuinţă etc.”, a spus Matti Mikkola.

 „UNICEF recunoaşte importanţa Parlamentului RM în transformarea ideilor în legi şi a legilor în acţiuni. Nu este suficient să scrii o lege frumoasă, trebuie să existe bani, continuitate, întrebări corecte ale guvernanţilor privind implementarea acestor legi”, a afirmat Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF. 

Expertiza legislativă a analizat unsprezece legi de bază din domeniul protecţiei sociale din Republica Moldova şi le-a evaluat din perspectiva corespunderii cu  două tratate europene în domeniul social : Carta Socială Europeană şi Convenţia europeană cu privire la drepturile omului, documente ratificate de ţara noastră anterior. 

În continuare deputaţii din actualul şi viitorul Parlament urmează să lucreze într-un grup de lucru cu experţi naţionali şi internaţionali, pentru a pregăti toate modificările necesare  Republicii Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: