O delegație din Republica Moldova vizitează orașul Toledo din SUA

luni, 13 septembrie 2010

O delegație din Republica Moldova vizitează orașul Toledo din SUA
Foto: voceabasarabiei.ne

O delegație din cinci persoane din Moldova se află în vizită de 10 zile în orașul Toledo, relatează ToledoBlade.com.

Din delegație fac parte, trei primari şi doi membri ai consiliilor orășenești din Moldova, Ion Bodrug, consilierul din Bălți; Constantin Cojocari, primarul de Edineț; Mihail Mîrzenco, primarul de Mateuți; Igor Oboroc, primarul satului Grinăuți, și Angela Rusnac, consilier raional din Soroca. Ei sunt asistați de un translator.


Delegația se va întâlni cu primari, administratori ai oraşelor şi regiunilor, experți în educaţie şi afaceri pentru a afla mai multe despre sistemul administrației publice din America.

Subiecte de discuţie includ responsabilitatea şi transparenţa guvernului, colectarea impozitelor, probleme cu care se confruntă comunităţile rurale, precum şi strategiile de dezvoltare economică.

"Este util pentru ei să vină și să vadă democraţia americană în acțiune şi modul în care oraşele noastre mici sunt guvernate", a declarat Vera DeBuchananne, managerul programului Open World pentru Moldova. "Acesta este un schimb de idei şi bune practici, deoarece, putem să învățăm multe de la ei, dar și ei de la noi."

Inițial programul de schimburi Open World opera pentru participanţii din Rusia, însă în prezent s-a extins și în statele din fosta Uniune Sovietică, inclusiv Moldova.

În ciuda diferenţelor dintre Moldova și Statele Unite, lideri politici se confruntă cu aceleaşi probleme în guvernare la nivel local, cum ar fi crearea locurilor de muncă sau de investiţii în zone rurale.

Programul, de asemenea, va oferi oportunitatea de a îmbunătăţi înţelegerea culturală între naţiuni, a declarat Jacky Pauken, coordonatorul programului. "Este minunat când cunoști oamenii complet diferiți din țări străine. Dar, în fine, înțelegi ... că ei sunt oameni ca și noi", a mai spus el.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la ToledoBlade.com


0 Comments: