Un grup de experţi apropiaţi Kremlinului recomandă Rusiei să adere la NATO

marți, 14 septembrie 2010

Un grup de experţi apropiaţi Kremlinului recomandă Rusiei să adere la NATO
Foto: topnews.in

Un document elaborat de un grup de experţi apropiaţi Kremlinului recomandă insistent Rusiei să adere la NATO, scrie Der Spiegel.

Potrivit cotidianului, „această schimbare revoluţionară care a primit, se pare, aprobarea preşedintelui Dmitri Medvedev, se loveşte de o rezistenţă puternică în interiorul elitei la putere”. Publicaţia aminteşte că problema aderării Rusiei la NATO nu este ridicată pentru prima dată.​


În martie anul curent, într-un interviu acordat Der Spiegel, fostul ministru german al apărării, Folkner Rue, a insistat asupra necesităţii ca „uşile NATO să fie deschise pentru Rusia”. La acea dată, prounerea nu a găsit ecou în Rusia. Spre exemplu, Fedor Lukianov, important expert de politica externă, scria că nu-şi poate imagina Moscova subordonata unei Alianţe dominată de SUA. 

Acum, insuşi Kremlinul trimite semnale Occidentului, dându-i de inţeles că Rusia este interesată nu numai de o mai mare apropiere, ba chiar de aderare la blocul militar. 

În documentul său, Institutul pentru dezvoltare modernă sugerează trei variante de cooptare a Rusiei la NATO. „Este vorba de o integrare instituţională şi organizatorică, ca membru NATO; o alianţă defensivă între NATO şi Rusia, care ar putea genera un nou pact de securitate, sau crearea unui consiliu coordonator unic între NATO şi Rusia”. 

Der Spiegel menţionează că o propunere oficială în acest sens ar putea fi făcută la sfârşitul acestei săptămâni, la Forumul politic mondial de la Iaroslavl.

Sursa: Hotnews.ro cu referire la Der Spiegel


0 Comments: