CCCEC a format grupuri de lucru mobile care monitorizează zilnic, pe întreg teritoriul ţării, procesul de formare a preţurilor la produsele social-importante

luni, 13 septembrie 2010

CCCEC a format grupuri de lucru mobile care monitorizează zilnic, pe întreg teritoriul ţării, procesul de formare a preţurilor la produsele social-importante
Foto: colvas.md

Ca urmare a încălcărilor stabilite de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în vederea respectării disciplinei de stat la formarea preţurilor la produsele social-importante şi în vederea neadmiterii pe viitor a speculaţiilor în reţeaua de comerţ cu amănuntul a produselor social-importante, Centrul a instituit grupuri de lucru mobile, care, începînd cu 8 septembrie 2010, zilnic monitorizează, pe întreg teritoriul ţării, procesul de formare a preţurilor la aceste produse.


46 de încălcări au fost depistate în zilele de week-end în urma unor controale inopinate la 242 de unităţi comerciale amplasate pe teritoriul Republicii Moldova. Verificările au demarat în legătură cu recentele scumpiri la mai multe produse şi mărfuri al căror preţ este reglementat de Hotărîrea Guvernului nr. 547 din 04.08.1995 „Cu privire la măsurile de coordonare şi reglementare de către stat a preţurilor”.

Astfel, angajaţii CCCEC au stabilit în mai multe localităţi ale ţării, în special în zonele rurale, depăşirea adaosului comercial la  ulei, piine, zahar, carne şi hrişcă de la 10 bani pînă la 3.50 lei. În privinţa agenţilor economici care au admis majorări nejustificate au fost întocmite procese-verbale, aceştia urmînd să fie sanţionaţi conform art. 273 al.5 Cod contravenţional - „încălcarea regulilor de comerţ” – care prevede aplicarea unei amenzi în mărime de la 600 la 1000 lei. Totodată, în scop de profilaxie, Centrul a preîntîmpinat în scris agenţii economici despre răspunderea contravenţională şi fiscală în cazul nerespectării legislaţiei în domeniu. 

Cu referire la majorarea preţurilor la hrişcă, Centrul a constatat că  aceasta este condiţionată de creşterea preţului în Ucraina, unde o tonă constituia anterior 650 dolari SUA, iar începînd cu 15.08.2010 preţul unei tone a ajuns la 1300 dolari SUA, fapt ce s-a reflectat asupra preţului din ţară.

UNIMEDIA menţionează că la CCCEC funcţionează şi linia fierbinte  prin intermediul căreia cetăţenii pot comunica despre comercializarea mărfurilor social-importante la preţuri majorate neîntemeiat.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: