"Familia Voronin a arendat cu 16 mii de lei pe an un teren de 700 de ha din pădurea Țiganca din Orhei", anunță ziarul raional

vineri, 6 august 2010

Foto: UNIMEDIA

Arendată cu 23 de lei pe an pentru un hectar, potrivit contractului de arendă din 2007, pădurea Ţiganca din Orhei, cu o suprafaţă de 696 ha, rămâne a fi un mister la capitolul proprietarii oficiali – Biotex-com SRL, dar şi neoficiali – familia Voronin. Pe lângă acestea, localnicii din satul Trebujeni se plâng, de câţiva ani, că terenurile lui Voronin se extind din ce în ce mai mult, acesta construind case de odihnă deja şi în afara pădurii, iar mistreţii de acolo le distrug zeci ha de culturi anual.

Contactat de UNIMEDIA, primarul s. Trebujeni, Ion Creţu, a spus că numai în 2009 au  fost distruse circa 100 ha, iar în acest an suprafaţa este deja de 20 ha. Potrivit acestuia, Procuratura Orhei, se arată cam indiferentă şi le spune oamenilor să-şi păzească câmpurile şi să împuște cu gloanţe oarbe.Arendată cu 23 de lei pentru un hectar, potrivit contractului de arendă din 2007, pădurea Ţiganca din Orhei, cu o suprafaţă de 696 ha, rămâne a fi un mister la capitolul proprietarii oficiali – Biotex-com SRL, dar şi neoficiali – familia Voronin. Pe lângă acestea, localnicii din satul Trebujeni se plâng, de câţiva ani, că terenurile lui Voronin se extind din ce în ce mai mult, acesta construind case de odihnă deja şi în afara pădurii, iar mistreţii de acolo le distrug zeci ha de culturi anual.


La rândul său, procurorul raionului Orhei, Valeriu Smohină, neagă aceste declaraţii subliniind că „sunt basme ale primarului”, iar locuitorii din Trebujeni vor doar să poată vâna mistreţii. „Nu-i nimic straşnic acolo, dacă iese câte un porc, doi pe săptămână... şi cât poate să mănânce el?”, a mai spus Smohină.

Şeful Agenţiei de Stat „Moldsilva”, Gheorghe Vdovâi, a confirmat pentru UNIMEDIA că pădurea din Orhei este luată în arendă de Biotex-com SRL, care potrivit Camerei Înregistrării de Stat are doi fondatori, Margareta Malcoci şi Angela Scripcaru, deși neoficial, se vehiculează că proprietarul acestor terenuri este ex-preşedintele Vladimir Voronin împreună cu fiul său Oleg. Vdovâi a mai precizat că Agenţia desfăşoară acum o investigaţie a situaţiei fondului forestier din Republica Moldova.

Menționăm că în urma contractului de arendă din 2007 beneficiari ai pădurii Ţiganca erau Asociaţia obştească „Far” şi cetăţeanul Ion Popescu, iar mai apoi, la 10 martie 2008, Moldsilva a semnat cu Biotex-com SRL un contract de arendă a terenurilor, plata fiind stabilită de 315 lei/ha. Acest transfer a fost  efectuat cu multe încălcări ale legislaţiei în vigoare iar Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală, în baza art. 328, alin. 1, Cod Penal — excesul de putere. Concomitent, a fost înaintată la Curtea de Apel Economică o cerere de chemare în judecată privind rezilierea contractului respectiv de arendă, care în iunie 2010 a respins cererea de reziliere a contractului de arendă a celor aproape 700 ha de pădure din Orhei îngrădite cu sârmă ghimpată.

La acest subiect a scris mult şi ziarul Consiliului raional Orhei, “Plaiul Orheian”. Redactorul-şef, Vasile Roman, a efectuat şi o investigaţie la această temă care a fost publicată de Ziarul de Gardă. Roman a povestit echipei UNIMEDIA că continuă să investigheze situaţia pădurii Ţiganca, împreună cu o comisie raională, din care face parte, după care va reveni cu detalii.

Investigaţia integrală poate fi citită în Ziarul de Gardă.


Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: