Expert-Grup: Un plus de investiţii private de 100 lei pe cap de locuitor aduce un plus de 14 lei la salariu mediu

vineri, 6 august 2010

Expert-Grup: Un plus de investiţii private de 100 lei pe cap de locuitor aduce un plus de 14 lei la salariu mediu
Foto: curierulnational.ro

De ce este important de atras investiţii private? Pentru că acestea sunt un factor esenţial care explică nivelul salariilor, determină gradul de ocupare a forţei de muncă, furnizează venituri fiscale şi influenţează nivelul recoltei, au declarat experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, astăzi, 6 august 2010, la o masa rotundă cu tema „Ameliorarea atractivităţii investiţionale: o abordare regională". În profil teritorial, conform datelor din anul 2008, cele mai multe investiţii străine pe cap de locuitor se înregistrează în Chişinău, de aproape 3 ori mai mult decât în Rezina, localitate aflată în acest clasament pe locul 2. Din top fac parte şi localităţile Călăraşi, Cahul, Drochia şi municipiul Bălţi.


Expert-Grup a realizat un rating al performanţei investiţionale regionale, potrivit căruia municipiul Chişinău este pe primul loc, demonstrând cel mai înalt nivel al investiţiilor pe cap de locuitor în comparaţie cu toate celelalte regiuni. În acelaşi timp, Chişinăul influenţează pozitiv şi câteva regiuni adiacente, în mod special Regiunea de dezvoltare Nord.

Experţii atestă că dacă acum 10 ani nu exista nicio diferenţă dintre ratingul investiţional al Regiunii de dezvoltare Sud şi cel al Unităţii Teritorial-Autonome Găgăuzia, în prezent UTAG stă mult mai bine la acest capitol şi chiat faţă de Regiunea de Dezvoltare Centru. Valeriu Prohniţchi, directorul Expert-Grup, consideră că aceasta s-a datorat faptului că UTAG a avut mai multă autonomie, de aceea este necesar ca aceasta să fie acordată şi altor regiuni. "Altfel, funcţionează hazardul moral, manifestat prin dezinteresul localităţilor de a atrage investiţii când sunt asigurate cu bani de la bugetul de stat", a declarat Prohniţchi.

Colaboratorii Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (MCDR), prezenţi la masa rotundă, consideră că soluţiile propuse de Expert-Grup trebuie să fie extinse la nivel regional şi nu local sau raional. Aceasta pentru că dezvoltarea unei localităţi depinde şi de investiţiile care se fac în cele adiacente ei, adică per întreaga regiune, explică reprezentanţii MCDR. Experţii au ţinut să menţioneze că regiunile din Moldova sunt unele funcţionale, dar nu şi administrative şi nu dispun de instrumentele necesare pentru a putea îndeplini eficient aceste soluţii.

Directorul Societăţii Academice Române Sorin Ioniţă a susţinut ideea celor de la Expert-Grup luând în calcul practica ineficientă a statelor europene în ce priveşte înfiinţarea de Agenţii regionale şi elaborarea de strategii regionale de dezvoltare. "Astea sunt tone de vorbe, sunt uşor de făcut. Important este să fie create nişte butoane care să funcţioneze la nivel naţional şi local". Ioniţă a pus de asemenea accent pe necesitatea promovării pe internet, dar nu prin publicarea strategiilor de dezvoltare, dar în primul rând prin prezentarea hărţii cadastrale a localităţii. Aceasta pentru ca "eu, ca investitor, dacă vin, să ştiu ce-mi oferiţi", a explicat directorul Societăţii Academice Române.

sursa: Unimedia

0 Comments: