Studiu: Cei care dorm prea puţin sau prea mult riscă să nu ajungă la vârsta de 65 ani

marți, 3 august 2010

Studiu: Cei care dorm prea puţin sau prea mult riscă să nu ajungă la vârsta de 65 ani
Foto: pro-fitness.ro

Cei mai mulţi oameni se plâng că nu apucă niciodată să doarmă suficient şi nici nu e de mirare, dacă ne gândim la viteza cu care se derulează evenimentele în lumea în care trăim. Pe de altă parte însă, şi prea mult somn poate fi dăunator. Se pare că există o serie de riscuri asociate cu excesul de somn, la fel cum se întâmplă în cazul în care ne odihnim prea puţin. Din punctul de vedere al sănătăţii, să petreci prea mult timp în lumea viselor nu e întotdeauna cea mai buna idee, relatează Hotnews.ro


Efectele excesului de somn pot fi mai grave decât o simplă stare de oboseală resimţită a doua zi. Un studiu realizat de British Sleep Society în 2007 arată că atât excesul, cât şi privarea de somn se regăsesc printre cauzele creşterii mortalităţii. Cercetătorii britanici au descoperit că lipsa somnului poate dubla riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Ei susţin însă că acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul excesului de somn.

Hipersomniacii se pot confrunta cu efecte precum, oboseală nejustificată, proastă dispoziţie, senzaţia de „cap greu”, cefalee, iritabilitate, apatie sau constipaţie. de asemenea, excesul de somn a fost asociat cu riscul crescut de diabet, atac de cord şi obezitate, în cazul persoanelor care depăşesc nouă ore de somn pe noapte. Excesul de somn nu vine întotdeauna ca urmare a oboselii acumulate după o perioadă aglomerată, ci poate apărea ca efect al unor afecţiuni precum apneea în somn sau depresia sau chiar al unor boli mai grave, precum bolile autoimune, bolile metabolice şi cancerul. 

Cercetătorii britanici şi italieni avertizează că persoanele care dorm mai puţin de 6 ore în fiecare noapte prezintă un risc de a muri înainte de vârsta de 65 de ani cu 12% mai ridicat decât cei care îşi fac timp pentru un somn optim. 

Concluziile au fost trase dupa analizarea a 16 studii care au adunat 1,3 milioane de oameni şi 100.000 de decese. În general, adulţii au nevoie de aproximativ 7 – 8 ore de somn pe noapte, pentru a fi în formă maximă a doua zi. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Hotnews.ro


0 Comments: