Moldovenii au depus în bănci în iunie cu 100 milioane de lei mai mult decât în luna mai

duminică, 1 august 2010

Moldovenii au depus în bănci în iunie cu 100 milioane de lei mai mult decât în luna mai
Foto: headline.ro

Criza financiară i a determinat pe moldoveni să fie mai strânşi la pungă. Populaţia a depus în luna iunie în depozite bancare peste 2,14 miliarde de lei, cu 101 milioane mai mult decât în luna precedentă, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei.


Deşi e timpul vacanţelor, iar ratele dobânzilor la economiile în lei moldoveneşti abia de acoperă rata inflaţiei, în iunie persoanele fizice au pus în depozite la termen în monedă naţională cu 43 milioane mai mult decât în luna precedentă, iar în valută străină recalculată în lei cu 58 milioane de lei mai mult.

Depunătorii sunt foarte precauţi atunci când este vorba de termenul depozitelor, jumătate din suma în lei a fost depusă pe o perioadă de la 3 la 6 luni, iar o treime pe un termen de la 6 la 12 luni. „Mai există incertitudine politică, iar economia abia îşi revine, de aici şi nesiguranţa zilei de mâine care îi face pe oameni să depună banii pe un termen scurt, după care îşi prelungesc termenul de depozitare”, estimează experţii financiari.

Potrivit BNM, moldovenii au depozitat în iunie cu aproape 40 la sută mai mulţi lei decât valută. Şi în luna mai ei au avut cam aceleaşi principii după care s-au ghidat atunci când au ales să facă economii, au preferat depozitele în lei pe termen de la 3 la 6 luni şi respectiv de la 6 la 12 luni care oferă o dobândă mai avantajoasă.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la eco.md


0 Comments: