"Transplantatorii negri": Cum o grupare criminală din Ucraina a obţinut venit de 40 milioane de dolari din traficul de rinichi a moldovenilor

vineri, 6 august 2010

Foto: rooxx.blogspot.com

Organele de drept din Ucraina au reţinut o grupare criminală, care practica traficul ilegal de organe umane ale cetăţenilor străini, printre care şi cetăţeni ai Republicii Moldova. În grupare erau implicaţi chirurgii Institutului Naţional de Transplantologie din Ucraina, transmite interfax.com.ua

Potrivit autorităţilor ucrainene, gruparea activa timp de trei ani, iar victimele acesteia erau cetăţeni ai Republicii Moldova, Belarus şi Uzbekistan. Donatorii erau transportaţi în Azerbaidjan şi Ecuador, pentru a le transplanta rinichii recipienţilor din Israel.


Din grupare făceau parte 12 membri, în frunte cu un cetăţean israelian, care a atras în schemă patru chirurgi ai Institutului Naţional de Transplantologie. Patru membri ai grupării sunt reţinuţi. În urma investigaţiilor, au fost stabilite 50 de victime, care primeau câte 10 mii de dolari pentru fiecare rinichi donat. 

Infractorii îşi găseau victimele prin anunţurile, plasate pe Internet. Donatorii erau, de regulă, femei sănătoase, cu vârsta între 18 şi 25 de ani, care aveau nevoie de bani. Aceştia erau supuşi unor analize chiar în cadrul Institutului de Transplantologie, iar israelianul identifica beneficiarii de organe.

Operaţiile de transplantare a organelor se desfăşurau în Azerbaidjan şi Ecuador, dar câteva operaţii au avut lo chiar în cadrul instituţiei medicale de stat.

Venitul total al grupării a constituit circa 40 milioane de dolari. Chirurgii primeau de la 15 la 20 de mii de dolari, în timp ce beneficiarii de organe plăteau pentru acestea în jur de 150 de mii de dolari.

În prezent, reţinuţii, dar şi victimele identificate sunt audiate.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la interfax.com.ua


0 Comments: