China a devenit a doua cea mai mare economie a lumii

luni, 2 august 2010

China a devenit a doua cea mai mare economie a lumii
Foto: gestur.com.do

China a depasit Japonia si a devenit a doua mare economie a lumii, dupa trei decenii de crestere sustinuta a PIB, a anuntat seful autoritatii de administrare a cursului de schimb de la Beijing, Yi Gang, citat de Reuters, informează wall-street.ro.


In functie de cat de rapid va creste cursul de schimb al yuanului, China ar putea depasi si SUA peste aproximativ 15 ani, potrivit proiectiilor Bancii Mondiale, grupului american Goldman Sachs si altor institutii financiare, scrie Mediafax.

Economia chineza a fost anul trecut foarte aproape de a depasi Japonia, astfel ca anuntul lui Yi nu a constituit o surpriza.

"China este de fapt acum a doua mare economie a lumii", a spus oficialul intr-un interviu acordat revistei China Reform.

Faptul ca a depasit Japonia ofera Chinei anumite motive de mandrie, insa venitul anual pe cap de locuitor, de circa 3.800 de dolari, este mult mai redus decat cel al Japoniei sau Statelor Unite.

Economia statului asiatic a crescut cu 11,1% in prima jumatate a anului, comparativ cu perioada similara din 2009, iar pentru anul in curs specialistii anticpeaza un avans de peste 9%.

sursa: Unimedia

0 Comments: