Cetăţenia română sau bulgară: Care din ele este mai atractivă pentru moldoveni?

luni, 2 august 2010

Cetăţenia română sau bulgară: Care din ele este mai atractivă pentru moldoveni?
Foto: unstory.com

Din ce în ce mai mulţi cetăţeni moldoveni aplică pentru cetăţenia bulgară ca să scape de vizele pentru Uniunea Europeană, informează presa de la Sofia.

Cetăţenii moldoveni încep să manifeste un interes crescut faţă de dobândirea cetăţeniei bulgare, pentru că obţinerea unui paşaport bulgar le-ar permite să scape de obligativitatea vizei, a declarat, într-un interviu pentru Focus News, ambasadorul Bulgariei la Chişinău, Gheorghi Panaiotov, citat de NewsIn.


Etnicii bulgari din R. Moldova care solicită paşaport bulgar nu se gândesc neapărat la emigrarea în Occident, susţine ambasadorul, care recunoaşte însă că există un interes crescut faţă de recentele schimbări aduse Legii cetăţeniei bulgare.

"Oamenii vor să obţină cetăţenia mai repede. Pentru ei, obţinerea cetăţeniei bulgare este în primul rând legată de depăşirea dificultăţilor referitoare la procedurile de acordare a vizei. Deţinerea unui paşaport bulgar face ca procedurile să se desfăşoare mai uşor", a precizat ambasadorul Bulgariei la Chişinău. "Există un interes foarte mare faţă de cetăţenia bulgară şi ar trebui să-l încurajăm", a adăugat ambasadorul.

Acelaşi diplomat bulgar a precizat că ţara sa se aşteaptă la o creştere a numărului de vize eliberate în R. Moldova. "Vizele reprezintă o problemă foarte mare, deoarece afectează relaţiile dintre Republica Moldova şi Bulgaria. Acestea reprezintă, desigur, o parte a acordului Bulgariei cu UE, dar, de fapt, cei mai afectaţi sunt etnicii bulgari din R. Moldova care aplică pentru viză", a menţionat ambasadorul Bulgariei la Chişinău. 

De la începutul anului, 1500 de moldoveni au obţinut cetăţenia bulgară.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la România Liberă


0 Comments: