(Video) Nămolul de la staţia de epurare a fost evacuat. Chirtoacă: Promit că miros neplăcut nu va mai fi

luni, 2 august 2010

(Video) Nămolul de la staţia de epurare a fost evacuat. Chirtoacă: Promit că miros neplăcut nu va mai fi
Foto: UNIMEDIA

Chirtoacă: Promit că miros neplăcut nu va mai fi

După 40 de ani, problema mirosului neplăcut din capitală pare a fi rezolvată. Nămolul, acumulat de 40 de ani la staţia de de epurare din municipiul Chişinău, a fost evacuat.

Lăsate la soare pentru a se usca, pe o suprafaţă de circa 32 ha, cele circa 250 mii metri cubi de nămol constituiau sursa principală a mirosului urît din capitală. În prezent, acesta este depozitat pe un teritoriu de un hectar, după care, cel mai probabil, va fi înhumat.

"De la staţia de epurare miros neplăcut nu va mai fi", a declarat edilul capitalei. Lupta cu mirosul urât, începută în 2008 prin achiziţionarea a circa 100 de geo tuburi, a ajuns la final. Pentru a evacua tot nămolul, volumul căruia ar fi echivalemnt cu trei clădiri ale Spitalului Republican, a fost nevoie de circa 20 milioane de lei.


Potrivit directorului SA "Apă Canal", constantin Becciev, menţinerea activităţii geo tuburilor va costa primăriei anual 10 milioane de lei. "Este puţin, în comparaţie cu cele 6 milioane de lei, care erau cheltuite pe loc gol, pentru că mirosul nu dispărea", susţine edilul capitalei.

Dorin Chirtoacă a menţionat că începând cu luna august 2010 la staţia de epurare va funcţiona numai tehnologia geo tub. 
 
UNIMEDIA aminteşte că din 1968, nămolul acumulat în staţia de epurare din municipiu era uscat sub soare, pe o suprafaţă de circa 32 ha. Procesul de evacuare a acestuia a început în septembrie 2009. De acum încolo, cele 250 de mii metri cubi de nămol nu vor mai fi uscate sub soare, ci păstrate în saci în două depozite cu o suprafaţă mai mică de 2 ha. Ulterior, tot nămolul va fi înhumat.

Următorul proiect al Primăriei vizează modernizarea staţiei de epurare, proiect care este estimat la circa o sută de milioane de euro. Cele 30 de ha de pământ eliberate în urma evacuării nămolului, urmează a fi valorificate industrial.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: