Mii de specii de plante amenințate cu dispariţia înainte de a fi descoperite

duminică, 1 august 2010

Mii de specii de plante amenințate cu dispariţia înainte de a fi descoperite
Foto: crestinortodox.ro

Mii de specii rare de plante din întreaga lume pot dispărea chiar înainte ca oamenii de ştiinţă să le descopere. Cel puţin aşa susţin cercetătorii britanici şi americani într-un studiu publicat recent în una din revistele Societăţii Regale Britanice.


Experţi britanici de la Universitatea Kent, Grădinile Regale Britanice şi de la centrul Microsoft Research din Cambridge împreună cu cei americani de la Universitatea Duke din Durham au folosit un model care se bazează pe datele despre plante existente. Astfel au calculat că numărul de specii de plante din prezent ar trebui să crească cu 10 până la 20 la sută - cu alte cuvinte, procentele indică speciile de plante încă nedescoperite.

Acestea împreună cu cele care în momentul de faţă sunt ameninţate cu dispariţia au condus cercetătorii la o concluzie dramatică: estimările lor arată că "între 27 la sută şi 33 la sută din grupul dominant de plante de pe suprafaţa pământului vor fi ameninţate cu dispariţia", susţine Dr. David Roberts de la Institutul de ecologie din cadrul Universităţii Kent.

Procentul reflectă influenţa unor factori ca pierderea habitatului însă poate creşte dacă se ţine cont şi de alte pericole cum ar fi schimbările climatice, avertizează Lucas Joppa de la Microsoft Research din Cambridge, co-autor al cercetării.

"2010 este Anul Internaţional al Biodiversităţii. Încercând să aflăm câte specii vom pierde înainte chiar de a le descoperi, am arătat că ne confruntăm cu o situaţie cu adevărat îngrijorătoare", spune Dr. Stuart Pimm, de la Universitatea Duke, de asemenea co-autor al cercetării.

Lucrarea intitulată 'How many species of flowering plants are there?' poartă semnăturile cercetătorilor Lucas N. Joppa, David L. Roberts, Stuart L. Pimm și a fost publicată în Proceedings of the Royal Society B.

0 Comments: