Va urma oare Moldova soarta Ucrainei?

luni, 2 august 2010

Va urma oare Moldova soarta Ucrainei?
Foto: voceabasarabiei.net

După ce a trecut un an de la alegerile, Republica Moldova se găseşte din nou la răscruce de drumuri. După Revoluţia "Twitter" din aprilie 2009 şi Revoluţia Portocalie din 2004 din Ucraina, apare întrebarea -  va urma Republica Moldova soarta Ucrainei? În ţara vecină, principalul adversar de atunci, Viktor Ianukovici, a ajuns preşedinte după o perioadă de 6 ani, se pare că guvernul pro-european de la noi va avea o viaţă mai scurtă, transmite Radio Europa Liberă.


În acest caz, Moldova va adera la lista tot mai mare de ţări vecine cu Rusia, a căror eforturi pro-occidentale au eşuat."Deşi coaliţia de guvernământ este descrisă în stenografie ca liberală şi pro-occidentală, o privire mai atentă la cei care stau în parlament şi ocupă birouri guvernamentale dezvăluie o imagine mult mai diversă. Înafara unor reformatori cinstiţ şi principiali, mai sunt foşti membri ai guvernelor comuniste, foşti diplomaţi din era sovietică şi ofiţeri ai KGB-ul, iar unii sunt, pur şi simplu, nişte oportunişti. Nu este de mirare că niciunul dint guvernele de după independenţă şi nici una din legislaturi - inclusiv cea curentă - nu a avut nici un interes real în adoptarea legii lustraţiei", mai relatează postul de radio.

Potrivit sursei, o parte din donaţiile ce vin din exterior ar trebui să se îndrepte către cei patru piloni de bază - societatea civilă, mass-media independentă, sistemul judiciar şi administraţiile publice locale. "Donatorii din vest ar trebui să caute o soluţie prin care să contribuie la reforme de lungă durată, prin care să susţină eforturile de democratizare întreprinse de autorităţile de la Chişinău", conchide autorul materialului.
 
Sursa: UNIMEDIA cu referire la Radio Europa Liberă


0 Comments: