Expert-Grup: Investiţiile de capital nicidecum nu continuă să scadă

joi, 5 august 2010

Expert-Grup: Investiţiile de capital nicidecum nu continuă să scadă
Foto: expert-grup.org

În ianuarie-iunie 2010 întreprinderile şi organizaţiile din contul tuturor surselor de finanţare au realizat investiţii în capital fix în valoare de 3305,1 milioane lei, cu 3,6% mai puţin faţă de ianuarie-iunie 2009, arată datele publicate de Biroul Naţional de Statistică. Centrul analitic independent Expert-Grup susţine că, dacă analizăm mai detaliat datele statistice, se observă că investiţiile nicidecum nu se reduc. "Estimările noastre arată că, în bază anuală, rata de creștere este de circa 4%", declară analiştii de la Expert-Grup.


O altă constatare a experţilor este că cel mai puternic, în cifre reale, au crescut investițiile finanțate din mijloacele proprii ale agenților economici și ale populației, cu circa 17,5%. De asemenea, s-au majorat în expresie reală și investițiile finanțate din mijloacele bugetelor locale - cu circa 14,4% față de trimestrul doi al anului 2009.

Investițiile de capital finanțate din resursele investitorilor străini au continuat să scadă – estimativ cu 20%, cele finanțate din bugetul de stat – cu 30%, iar cele finanțate din alte surse, inclusiv credite bancare, au scăzut și ele cu circa 20%, arată analiza Expert-Grup.

Potrivit experţilor, este sugestiv și faptul că investițiile în utilaj și mijloace de transport a crescut cel mai mult, cu circa 16,5%. Un alt indicator, considerat relevant de analiştii de la Expert-Grup, este că investițiile în case de locuit au crescut cu circa 12% față de trimestrul corespunzător al anului 2009.

"Aceasta înseamnă că procesul investițional în economie începe să se restabilească, confirmând ieșirea tot mai clară a economiei naționale din criză. Din păcate, perspectivele investiționale pe termen scurt și mediu prea mult depind de climatul politic, care încă nici pe departe nu este stabilizat", menţionează experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

sursa: Unimedia

0 Comments: