UNICEF: Rata mortalităţii copilor din zonele rurale ale Moldovei este comparabilă cu cea din Egipt şi Maroc

duminică, 1 august 2010

UNICEF: Rata mortalităţii copilor din zonele rurale ale Moldovei este comparabilă cu cea din Egipt şi Maroc
Foto: radioomega.ro

Riscuri mari pentru copii de la sate şi din familii sărace de a deceda înainte de a împlini vârsta de cinci ani. Cea mai înaltă rata a mortalităţii la copii se înregistrează în sudul ţării, în timp ce la Chişinău copii au cele mai mari şanse de a  supravieţui până la 5 ani. Acestea sunt doar câteva concluzii ale studiului „Analiza echităţii în sănătatea mamei şi copilului”, lansat de reprezentanţa UNICEF în Moldova şi Centrul pentru politici şi Analize în Sănătate.


Studiul relevă că micuţii moldoveni reprezintă grupul cel mai vulnerabil din ţară şi din întreaga regiune. Deşi la nivel naţional tendinţele sunt pozitive, există inegalităţi semnificative la nivel regional, care îi defavorizează pe copii săraci şi pe cei din zonele rurale. Gradul de acces la serviciile medicale în caz de tuse sau febră este mai mare pentru copii din familiile înstărite. De asemenea, ei primesc şi o alimentaţie mai variată. Familiile cu venituri mai mici cheltuiesc de 4,5 ori mai puţin pentru produsele alimentare, comparativ cu familiile care o duc mai bine.

Copii defavorizaţi din sudul Republicii Moldova sunt de peste trei ori mai expuşi riscului de a deceda înainte de a împlini 5 ani, iar rata mortalităţii acestor copii este comparabilă cu cea din Egipt şi Maroc.

Totodată, autorii raportului susţin că femeile din sudul Republicii Moldova sunt mai defavorizate cât ţine de accesul la sănătate, decât cele din nordul şi centrul ţării. Doar un singur exemplu: unui medic în revine 7.000 de locuitori, în timp ce la nordul ţării 1.500. Peste o treime din femeile de vârstă reproductivă nu au poliţă medicală, în special femeile de la sate şi nu cunosc, în general, beneficiile asigurării medicale.

UNIMEDIA precizează că un număr mare de decese la domiciliu (20 la sută din numărul total de decese infantile) sunt provocate de cauze care ar fi putut fi prevenite dacă părinţii ar avea mai multe cunoştinţe despre îngrijirea copiilor şi, cel mai important, ar solicita asistenţa unui medic la timp.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la rfi.ro


0 Comments: