Lazăr: Creşterea salariilor este soluţia pentru a stopa migraţia

miercuri, 1 iunie 2011

Lazăr: Creşterea salariilor este soluţia pentru a stopa migraţia
Foto: UNIMEDIA

Principala problemă a întreprinderilor industriale din RM este lipsa forţei de muncă calificate. Constatarea a fost făcută în cadrul unei şedinţe de lucru a conducerii Ministerului Economiei cu reprezentanţii companiilor industriale. „Acesta este efectul migraţiei de muncă. Nu avem altă şansă să oprim plecarea cetăţenilor peste hotare decât să majorăm salariile angajaţilor”, a declarat în acest context ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.


Ministrul susţine că lipsa forţei de muncă calificate este o constrângere sistemică pentru industrie şi a propus crearea unui grup de lucru care ar urma să elaboreze propuneri pentru reformarea învăţământului profesional conform necesităţilor pieţei muncii. Potrivit ministrului, în urma fenomenului migraţional, RM şi-a pierdut şi cultura industrială, iar pentru a stopa fenomenul e necesar să fie majorate salariile prin investiţii şi creşterea productivităţii muncii.

Lazăr a declarat că a fost elaborat proiectul legii autorizaţiilor, care îşi propune să reducă numărul documentelor permisive, procedurilor şi a costurile aferente. Ministrul a menţionat că urmează să fie introdus principiul Ghişeului unic la eliberarea autorizaţiilor, care nu va mai obliga oamenii de afaceri să prezinte acte justificative şi informative de la alte instituţii publice pentru a obţine autorizaţii, sarcina colectării acestor informaţii revenind funcţionarilor Ghişeului unic.

În acelaşi context, Valeriu Lazăr a informat reprezentanţii comunităţii de afaceri despre rezultatele înregistrate în pregătirea pentru încheierea unui Acord de comerţ liber şi aprofundat (DCFTA) cu Uniunea Europeană. Ministrul Economiei a invitat asociaţiile de business să participe la negocierile privind DCFTA pentru a-şi promova şi apăra interesele sectorului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: