Focar de holeră în Ucraina

joi, 2 iunie 2011

Focar de holeră în Ucraina
Foto: cernauti.mae.ro

Încă un rezident din oraşul-staţiune Mariupol, coasta ucraineană a Mării Azov, a fost spitalizat joi cu simptome de holeră, ridicând la cinci numărul cazurilor de infestare cu bacilul de holeră în ultimele două zile în această localitate din estul Ucrainei. 


Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a acuzat o infecţie intestinală după ce a mâncat peşte prins de el în Marea Azov, relatează agenţiile de presă Unian şi Ukrnews.

Autorităţile au interzis înotul şi pescuitul pe întreaga coastă ucraineană a Mării Azov, dar încă nu au putut stabili sursa infecţiei de holeră la Mariupol. De asemenea, a fost interzisă comercializarea peştelui şi fructelor de mare provenind din Marea Azov, având în vedere că toate persoanele infestate au contractat holera după consumul de peşte din mare. 

Nu se ştie însă cum bacilul de holeră a ajuns în apele mării, dar nu este exclusă varianta unor posibile scurgeri din sistemul de canalizare. 

Administraţia din Mariupol acordă o atenţie deosebită apariţiei focarului de infecţie, ordonând patrularea plajelor de către poliţie pentru a împiedica orice încercare nesăbuită de înot sau pescuit. 

În Ucraina este încă vie amintirea anului 1970 când o epidemie de holeră a forţat instituirea măsurilor de carantină pe un teritoriu locuit de sute de mii de persoane. Chiar şi în zilele noastre, focare de holeră apar, în medie, în Ucraina la fiecare cinci ani, iar zilele caniculare de vară nu fac decât să crească riscul unei epidemii. 

Pentru oraşul staţiune Mariupol, apariţia focarului de holeră ameninţă să provoace pierderi turismului din zonă. Plajele din Mariupol, la fel ca cele din staţiunea vecină Bediansk de pe litoralul Mării Azov, sunt foarte populare printre ucraineni, graţie preţurilor reduse la cazare şi servicii.

Sursa: agerpes.ro


0 Comments: