Adevărul despre "Fred Flinstone": Femeile preistorice chiar ţineau bărbaţii sub papuc

vineri, 3 iunie 2011

Adevărul despre
Poză simbol
Foto: pictureshunt.com

Oamenii de ştiinţă au confirmat lucrul cu care desenele animate ne-au consolat şi ne-au distrat: femeile peşterii erau cele care băteau zările în lung şi-n lat în căutarea sexului şi a hranei, iar bărbaţii rămâneau şi o viaţă pe loc, la cratiţă, în jurul focului străbun.


Rezultatele studiului făcut de o echipă mixtă de cercetători de la Universitatea Oxford şi din alte ţări, publicat în revista Nature, le scot pe femeile preistorice Alfa şi pe bărbaţii vremii lor Beta. Ceva trebuie să se fi întâmplat, şi oamenii de ştiinţă nu ştiu să spună ce, de femelele şi-au pierdut statutul dominant pe care-l aveau în toate speciile, acum 1,7 până la 2,4 milioane de ani. Iar în era noastră au trebuit să trecă vreo două milenii ca femeile să-şi proclame măcar dreptul la egalitate, arzându-şi sutienele în piaţa publică în anii '60.

Dar dinţii oamenilor peşterilor, analizaţi de echipa de cercetători, au spus cea mai feministă dintre poveştile preistoriei. Analizând emailul acestora, şi în mod special cantităţile izotopului de stronţiu din canini şi molari găsiţi în peşterile din Africa de Sud, plus stronţiul existent în plantele şi animalele din zonă, rezultatele i-au luat pe oamenii de ştiinţă complet pe neaşteptate. S-a dovedit că mai mult de jumătate dintre femei nu era din acea zonă, comparativ cu aproximativ 10 % dintre bărbaţi, relatează dailymail.co.uk.

Deci, au concluzionat oamenii de ştiinţă, cei ma mulţi bărbaţi trăiau şi mureau în locurile lor de baştină, pe când femeile plecau în alte părţi să-şi facă o casă nouă, ele fiind cele care emigrau în alte teritorii. Dinţii analizaţi aparţineau la două specii de oameni preistorici: Australopithecus Aficanus, care se pare că este unul din strămoşii direcţi omului modern, şi Paranthropus robustus, una din ramurile dispărute ale arborelui evoluţionist al omului.

0 Comments: