7500 de euro de la Ministerul de Justiţiei al Irlandei pentru o moldoveancă

sâmbătă, 4 iunie 2011

7500 de euro de la Ministerul de Justiţiei al Irlandei pentru o moldoveancă
Foto: etftrends.com

Curtea de Justiție din Irlanda a acordat despăgubiri în valoare de 7500 de euro unei femei, cetățean al Republicii Moldova, aceasta fiind soţia unui român, pentru faptul că statul irlandez i-a refuzat intrarea în țară și a ținut-o în închisoare timp de trei zile. 


Potrivit legilor irlandeze, soția originară dintr-un stat care nu face parte din UE are dreptul să intre în țară împreună cu soțul său originar dintr-o țară care face parte din UE la prezentarea unui permis de şedere şi / sau certificat de căsătorie.

Aurelia Răducan a sosit la aeroportul din Dublin cu soţul ei, Radu Răducan, la 29 octombrie 2010. Femeia nu avea o viză irlandeză, însă avea dreptul să fie acceptată pentru trecerea frontierei în cazul prezentării unui permis de şedere şi / sau certificatul de căsătorie. Aceasta a declarat că a prezentat documentele în cauză ofiţerului de imigraţie. Totuși, ofiţerul i-a cerut viza, deoarece permisul de şedere nu ar fi valabil. În situația creată doamna a fost arestată și adusă la închisoarea de femei Dóchas şi reţinută acolo pentru trei nopţi.

Potrivit ofițerilor de imigraţie, cuplul nu a prezentat permisul de şedere sau certificatul de căsătorie. Potrivit acestora, cei doi au oferit "explicații vagi şi contradictorii" cu privire la durata şederii lor, au avut bilete într-o singură direcție, iar doamna Răducan a depăşit termenul legal de ședere stabilit de viza irlandeză.

În hotărârea sa contra Ministerului de Justiţie al Irlandei şi Procurorului General, judecătorul Justice Hogan a remarcat faptul că doamna Răducan a avut dreptul incontestabil de a intra în statul Irlanda o dată cu prezentarea permisului de şedere sau certificatului de căsătorie. Curtea a constatat că aceste documente au fost prezentate.

"Suntem profund indignați că o persoană perfect nevinovată care a avut tot dreptul să intre pe teritoriul statului a fost refuzată şi obligată să stea trei zile în închisoare. Aceasta a fost o experienţă umilitoare şi degradantă", a declarat judecătorul.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: