Chişinăuienii ar putea fi avertizaţi de cutremur cu 30-40 sec înainte

joi, 2 iunie 2011

Chişinăuienii ar putea fi avertizaţi de cutremur cu 30-40 sec înainte
Poză simbol

Locuitorii Capitalei ar putea fi preveniţi cu 30-40 sec înainte de producerea cutremurului. Asta în cazul în care va fi implementat proiectul  - Sistemul de avertizare seismică în timp real, o iniţiativă ce aparţine academicianului Gheorghe Duca. 


Sistemul este bazat pe recepţia undelor seismice, transmise din zona-focar (de la două staţii din zona epicentrală Vrancea - VRI-Vrâncioaia şi PLOR-Ploştina), prin Internet, la Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM. Sistemul analizează semnalele primite şi, la depăşirea unei anumite valori de intensitate, emite o alarmă cu 30-40 secunde înainte ca unda distrugătoare S să ajungă la Chişinău, oraş supus pericolului seismic de un nivel foarte înalt. Or, pe anumite sectoare ale Capitalei, intensitatea seismică poate atinge valoarea de 8-9 grade (scara seismică MSK–64). După identificarea semnalului de cutremur, alarma seismică poate fi transmisă instituţiilor şi cetăţenilor pe diferite căi - fibra optica, radio, telefon etc.

Gheorghe Duca a precizat că ideea de bază a proiectului este de a folosi raţional acest scurt interval de timp de 30-40 secunde pentru a diminua panica provocată de cutremur în rândul populaţiei şi a preveni pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pentru a limita esenţial pagubele materiale. În cazul unui cutremur puternic, este preţioasă fiecare secundă. 

Potenţiali utilizatori ai Sistemului de avertizare seismică ar fi serviciile de asigurare cu gaz, apă, electricitate ale municipiului, sălile de intervenţii chirurgicale, Serviciul de pompieri, de deservire al ascensoarelor, Aeroportul, Calea ferată ş.a.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: