Expert-Grup: Acţiunile BNM au fost necesare, dar întârziate

marți, 31 mai 2011

Expert-Grup: Acţiunile BNM au fost necesare, dar întârziate
Poză simbol
Foto: dailybusiness.ro

BNM a decis la 26 mai să majoreze norma rezervelor obligatorii de la 11% la 14%, celelalte instrumente a politicii monetare fiind neschimbate. Aceasta este deja a doua modificare a normei rezervelor obligatorii din acest an, prima având loc în ianuarie, când norma a fost majorată de la 8% la 11%. Vezi ce înseamnă asta la modul practic, din considerentele  Centrului Analitic Independent Expert-Grup.


"La modul practic, aceasta va obliga băncile să rețină sume mai mari din depozitele atrase sub forma de rezerve, restricționând volumul resurselor disponibile pentru creditare", explică analistul Adrian Lupuşor. Potrivit acestuia, modul în care BNM înăsprește politica monetară pare a fi binevenit unei economii instabile, dar presupune şi o serie de riscuri majore.

"BNM utilizează destul de intens norma rezervelor obligatorii, în timp ce bunele practici internaționale sugerează menținerea acestui instrument intact pentru o perioadă lungă de timp. Adițional, banca operează sterilizări masive ale excesului de lichidități. În același timp, rata de refinanțare este menținută la un nivel relativ scăzut – 8%, în timp ce regula convențională (regula Taylor) sugerează majorarea acesteia cel puțin până la 10%-11%", explică expertul Lupuşor.

Potrivit analiştilor economici, Banca centrală încearcă să balanseze între obiectivul său central – stabilitatea prețurilor - și necesitatea susținerii recuperării economice – prin intermediul unei politici monetare cu caracter adaptiv. Per ansamblu, acțiunile BNM sunt considerate de experţi drept necesare, însă întârziate. 

Totodată, Centrul Analitic Independet Expert-Grup recomandă ca obiectivul de creștere economică să fie lăsat în responsabilitatea Guvernului, pentru că o autoritate monetară ca BNM ar trebui să fie preocupată exclusiv de stabilitatea prețurilor. De asemenea, experţii sugerează Băncii Naţionale să menţină norma rezervelor obligatorii constantă pentru o perioadă cât mai lungă de timp și să fie modificată numai în condiții de maximă necesitate

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: