Preţul crizei din Portugalia: 70 de miliarde de euro

duminică, 27 martie 2011

Preţul crizei din Portugalia: 70 de miliarde de euro
Premierul Socrates a demisionat
Foto: Reuters

Portugalia ar putea primi un ajutor financiar de până la 70 de miliarde de euro din partea celorlalte state din Uniunea Europeană. Demisia Guvernului de la Lisabona şi respingerea în Parlament a planului de austeritate au crescut probabilitatea ca Portugalia să recurgă la sprijin extern.


Portugalia s-a apropiat la doar un pas de solicitarea unui pachet de ajutor extern, după ce premierul Jose Socrates a demisionat înaintea unui summit al Uniunii Europene, care abordează, în aceste zile, problema crizei datoriilor din regiune.

Membrii Uniunii Europene sunt pregătiţi să ajute financiar Portugalia, dacă statul o va cere, a declarat ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders. „Însă este nevoie mai întâi de o cerere din partea Portugaliei", a subliniat Reynders, citat de AFP.

Autorităţile portugheze nu au solicitat până acum un împrumut din partea celorlalte state europene, însă mai multe surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că un pachet de ajutor financiar ar putea ajunge la 70 de miliarde de euro. „Asistenţa financiară se va situa între 50 şi 70 de miliarde de euro", au afirmat oficialii, sub protecţia anonimatului justificat prin caracterul confidenţial al informaţiilor. Cifrele rămân însă preliminare, au adăugat sursele. 

Portugalia a adoptat, până acum, creşteri de taxe şi cele mai ample reduceri de cheltuieli din ultimele trei decenii pentru a convinge investitorii că poate reduce deficitul bugetar. Reducerile suplimentare de cheltuieli anunţate în urmă cu două săptămâni au fost respinse de către partidele de opoziţie din Portugalia. 

Guvernul a explicat că acestea sunt necesare pentru a diminua deficitul bugetar la 4,6% anul acesta şi sub pragul de 3% acceptat în Uniunea Europeană în 2012. Premierul Socrates a avertizat, săptămâna trecută, că respingerea propunerilor ar agrava riscurile financiare pentru economie şi ar împinge Portugalia să ceară ajutor financiar extern. 

Sursa: adevarul.ro


0 Comments: