Cod Electoral „șlefuit” în grabă

vineri, 1 aprilie 2011

 Cod Electoral „șlefuit” în grabă
Foto: UNIMEDIA

Modificările în legea cu privire la Codul Electoral au fost adoptate astăzi, 1 aprilie, în două lecturi. Nu fără de discuţii aprinse. Comuniştii au acuzat, din nou, deputaţii liberal-democraţi că fac modificări în grabă şi fără consultarea cu opoziţia.


Mai mult decât atât, deputatul comunist, Alexandr Petkov, a declarat că amendamentele au fost aprobate, fără ca deputaţii din AIE să aibă numărul suficient de voturi. „Marian Lupu criminal”, a strigat Petkov. „Eu văd că la voi aceasta este deja „dejurnaia fraza”, i-a replicat speakerul. 

Astfel, principalele amendamente vizează chestiuni de procedură electorală cum ar fi: acordarea timpilor de antenă gratuit pentru candidaţii electorali, amânarea implementării Registrului Electronic al Alegătorilor până în anul 2015, expirarea mandatului aleşilor locali după 4 ani de la data alegerilor nu de la intrarea lor în funcţie, stabilirea zilei de luni de după alegeri – zi de odihnă pentru funcţionarii electorali, clarificarea modului de gestionare şi compilare a listelor electorale, etc. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a calificat aceste modificări drept unele benefice, dar insuficiente.

 „Noi am propus mai multe amendamente, însă nu s-a reuşit analizarea acestora în totalitate. Modificările operate sunt unele benefice pe care noi demult le-am aşteptat”, a subliniat Ciocan. 

Comuniştii au recunoscut că aceste amendamente la legislaţia electorală sunt necesare, dar s-au arătat indignaţi că ele au fost operate în regim de urgenţă. ”Totul decurge cu fundul în sus. Numiţi mai întâi data alegerilor, după care în următoarea zi, în 15 minute, aprobaţi în două lecturi modificări la Codul Electoral. Este tocmai acea schimbare a regulilor jocului în timpul jocului. Amendamentele sunt necesare, dar este nevoie de o abordare sistemică”, a conchis deputatul comunist Sergiu Sârbu.

Precizăm că modificările au fost aprobate cu majoritatea de voturi a deputaţilor AIE, fracţiunea PCRM a votat împotriva. Potrivit președintelui PLDM, Mihai Godea, Codul Electroal trebuia modificat înaintea stabilirii datei alegerilor locale.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: