Lege aspră în Turcia pentru combaterea huliganismului

vineri, 1 aprilie 2011

Lege aspră în Turcia pentru combaterea huliganismului
Foto: agerpres.ro

Îngrijoraţi de nivelul la care a ajuns huliganismul în sport, parlamentarii din Turcia au adoptat, joi seara, o nouă lege ce vizează eradicarea huliganismului la meciurile de fotbal, precum şi din alte competiţii sportive, informează AP. Noua lege vizează şi blaturile din fotbal, cei care încearcă să stimuleze financiar alte echipe urmând a primi o pedeapsa cu închisoarea de până la 12 ani.


Conform noii legi, care are nevoie de aprobarea preşedintelui Turciei pentru a intra în vigoare, cei care scandeaza remarci "religioase, rasiste sau legate de diferenţele sexuale" vor primi o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi doi ani, pedeapsa urmând a fi majorată cu jumătate dacă infracţiunea este comisă în scris şi afişata pe stadion. De asemenea, suporterii care încearcă să introducă pe stadion arme, obiecte ascuţite sau torte vor primi până la un an de închisoare. 

Legea înăspreşte şi normele de securitate de la meciurile de fotbal, introducând un card electronic obligatoriu prin care spectatorii să-şi poată cumpăra biletele pentru meci. Baza de date cu numele spectatorilor va fi pusă la dispoziţia Ministerului Internelor şi Finanţelor. Prin noul sistem, scandalagiii vor fi mai uşor de găsit şi de pedepsit.

Noua legea acoperă şi zona "blaturilor" din sport. În dorinta de a combate aranjarea meciurilor, cei care vor încerca să mituiască jucătorii sau să plătească stimulente financiare altor echipe se vor confrunta cu o pedeapsă cu închisoarea între 5 şi 12 ani. Pedepsele vor fi majorate cu jumătate dacă infracţiunea este comisă de conducătorii de cluburi sau este făcută cu scopul de a influenţa rezultatele de la pariuri.

Sursa: hotnews.ro


0 Comments: