Comisia Europeană: Crizele apar ca urmare a dezechilibrelor şi datoriilor mari

miercuri, 30 martie 2011

Comisia Europeană: Crizele apar ca urmare a dezechilibrelor şi datoriilor mari
whistler-whist.blogspot.com

Creşterea îngrijorătoare a dezechilibrelor economice în UE şi tendinţa guvernelor de a finanţa cheltuielile îndatorându-se, sunt problemele dezbătute de eurodeputaţii. Aceștia au depus șase propuneri legislative privind guvernanța economică, mergând pe ideea că situaţiile de criză apar drept consecinţă a dezechilibrelor economice şi a datoriilor mari.


Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, patru din cele șase propuneri legislative abordează deficitul şi datoria, consolidând Pactul de Creştere şi Stabilitate. Celelalte două introduc supravegherea dezechilibrelor macroeconomice. Până acum, s-a pus accentul pe respectarea limitei de 3% pentru deficit. De acum, datoria publică se va afla în centrul atenţiei, cu păstrarea limitei de 60% din PIB.

De asemenea, se doreşte sancţionarea automată a statelor care nu respectă angajamentele legate de datorie şi deficit. Odată propuse, sancţiunile - de 0,2-0,5% din PIB - vor fi respinse doar cu majoritate de voturi. Menţionăm că sancţiunile se impun doar dacă majoritatea eurodeputaţilor votează pentru.

Alte lucruri pe care europarlamentarii le-au adus în discuţie sunt euroobligaţiunile, impozitul pe tranzacţiile financiare, semestrul european şi o schemă comună pentru bănci (în momentul de faţă, legile privind falimentul sunt diferite în statele UE).

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: