(video) Parlamentarii din prima legislatură rămân fără pensia de deputat. Godea: Regretabil!

joi, 31 martie 2011

(video) Parlamentarii din prima legislatură rămân fără pensia de deputat. Godea: Regretabil!
Foto: hotnews.md

Ca urmare a aprobării în a treia lectură a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011, aproximativ 80 de parlamentari din prima legislatură, care nu au atins încă vârsta de pensionare, vor rămâne fără pensia de deputat. Acest fapt a nemulţumit cel mai mult fracțiunea Partidului Liberal-Democrat, formațiune la care au aderat peste 40 de deputați din primul Parlament.


Conform legii adoptate astăzi, de pensia de deputat, formată din 42% din salariu, beneficiază alesul poporului care are un stagiu de cotizare specială de 4 ani. Deputaţii din prima legislatură şi-au exercitat mandatul 3 ani şi 11 luni.

Potrivit președintelui fracțiunii PLDM, Mihai Godea, liberal-democrații au propus şi un amendamentul la lege, care, însă nu a fost susţinuți de către colegii din Parlament. 

 "Este un ghinion! Am propus ca legea să nu răsfrângă asupra deputaţilor din primul Parlament, de fapt sunt vreo 80 la număr, care au mai rămas să se pensioneze, legea neavând  putere retroactivă. E regretabil! Sunt părinţii fondatori ai Republicii Moldova, sunt oamenii care au votat declaraţia de independenţă, sunt oamenii care au stat la bază şi au creat acest stat", a subliniat Godea, după şedinţa Legislativului.

Precizăm că astăzi, Curtea Constituţională urma să examineze sesizare avocatului parlamentar Tudor Lazăr şi deputatului în Parlamentul de legislatura a XVIII-a Vasile Balan privind controlul constituţionalităţii acestor modificări. Însă, CC a decis amânarea examinării, invocând că legislatorii puteau să schimbe astăzi în Parlament prevederile legislative contestate.

"Există suficiente pârghii pentru a reveni la această decizie", a subliniat Godea cu referire la decizia CC.

UNIMEDIA menţionează că  44 de deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, printre care Petru Sandulache, preşedintele Asociaţiei Parlamentul ’90, Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului Avocaţilor, şi Alexandru Moşanu, speakerul primului Legislativ, sunt membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova.



Sursa: UNIMEDIA





0 Comments: