Moldova va transmite Ucrainei în arendă două loturi de teren cu suprafața totală de 14,4 hectare

vineri, 1 aprilie 2011

Moldova va transmite Ucrainei în arendă două loturi de teren cu suprafața totală de 14,4 hectare
Foto: recolta.eu

Republica Moldova va transmite Ucrainei în arendă două loturi de teren cu suprafața totală de 14,4 hectare pentru asigurarea funcţionării complexului hidroenergetic de pe râul Nistru, informează agenția de știri Belta. 


Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei prevede ca cele două loturi cu o suprafaţă de 5 hectare şi respectiv 9,4 hectare vor fi transferate în posesia Ucrainei şi utilizate pentru o taxă pe durata contractului timp de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia.

Până la intrarea în vigoare a Acordului privind asigurarea funcţionării complexului hidroenergetic de pe râul Nistru, partea ucraineană va plăti despăgubiri Moldovei pentru utilizarea neautorizată a loturilor menţionate mai sus, pentru toată perioadă de independenţă a Republicii Moldova, de la 27 august 1991 şi până la semnarea contractului. Mai mult, Ucraina este de acord şi să despăgubească daunele anuale aduse stocurilor de peşte, ca urmare a construirii complexului. Părţile au convenit să efectueze monitorizarea comună a calităţii apelor de suprafaţă în punctul de frontieră pentru a preveni poluarea apei. 

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr consideră acest Acord avantajos din punct de vedere economic, deoarece Moldova va putea să rezolve unele probleme importante în relaţiile moldo-ucrainene, inclusiv cele referitoare la recunoaşterea drepturilor Republicii Moldova cu privire la bunurile care îi aparţin, precum şi să obțină fonduri suplimentare în urma semnării contractului. Mai mult, R. Moldova va avea încă o sursă alternativă de energie electrică.

Sursa: UNIMEDIA referire la belta.by


0 Comments: