Bumacov: Cererea vinului moldovenesc pe piaţa chineză este în creştere

joi, 31 martie 2011

Bumacov: Cererea vinului moldovenesc pe piaţa chineză este în creştere
Foto: vinuldeduminica.blogspot.com

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a fost într-o vizită de trei zile în China, 25-28 martie. Scopul vizitei a fost de a extinde cooperarea moldo-chineză în domeniul agro-alimentar şi , în special, identificarea de noi pieţe pentru desfacerea producţiei vinicole din ţara noastră.


Potrivit ministrului, vinurile moldoveneşti sunt foarte apreciate de către chinezi. "70 la sută dintre solicitări sunt pentru vinurile roşii, însă şi spumanturile noastre au fost apreciate ca fiind de o înaltă calitate. Acum este o concurenţă între firmele chinezeşti care doresc să importe vin moldovenesc. De aceea, consider că s-au creat premize reale pentru majorarea substanţială a volumului şi a sortimentului de vinuri livrate către această ţară", susţine Bumacov.

Menţionăm că, în comparaţie cu anul 2009, volumul exportului de vinuri în China a sporit de  8 ori, în 2010 de 5 ori, iar pentru anul 2011 se aşteaptă o creştere de cel puţin 3 ori. Astfel încât, sa ajungă la 7,5 milioane sticle de vin pe an.

"Nu ne dorim exportarea vinului către China în vrac, doar în îmbuteliat. În sticle este o mai bună promovare a produsului moldovenesc", a explicat ministrul.

În oraşul Chengdu, provincia Sichuan, China a avut loc deschiderea expoziţiei internaţionale „Vin, Zahăr, Ţigări”. Standul Republicii Moldova a fost reprezentat de vinuri „Cricova”, ,„Lion Gri”, „Purcari”, „Dionis-club”, “Intertrade”, “Migdal-P”, “Agrovin Bulboaca”, alături de producţia vinificatorilor din Franţa, Spania, Australia, Chile, Africa de Sud şi alte ţări de referinţă în domeniu. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: